„Klubrádió
A lényeg

Republikon: Márki-Zay jelentősen vezet - Nézőpont: csakis Orbán

8/11/2021 08:37

| Szerző: Klubrádió

A Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb, és valamennyi társadalmi csoportban kevésbé elutasított, mint a regnáló kormányfő. A bizonytalanok körében pedig kétszer annyian kedvelik, mint a Fidesz elnökét, írja a Telex. A bizonytalan szavazók körében Orbán Viktor népszerűsége 33 százalék, Márki-Zay Péteré 66 százalék.

Márki-Zay népszerűsége minden korosztályban 50 százalék feletti volt, Orbáné viszont mindenhol 50 százalék alatt maradt, a 60 év felettieknél mutatkozott a legmagasabbnak, ott 49 százalék. A fiatalok körében jóval népszerűbb Márki-Zay Péter, mint Orbán Viktor. A településeken is népszerűbb, a leglényegesebb, hogy a községekben, ahol általánosan rosszul szokott teljesíteni az ellenzék, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Orbán szinte fej fej mellett állnak.

Mit hozott az október a nagy pártoknak? A Republikon szerint a nagy pártok támogatottsága csökkent, de a kis pártoké nőtt a teljes népesség és a pártválasztók körében is. A Fidesz támogatottsága 2 százalékpontot esett.

A DK 12 százalékon áll (-2%), a Jobbik 9 (-1%), az MSZP 5 (-1%) százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. A Momentum 7 százalékon áll, az LMP és az MKKP támogatottsága pedig 2-2 százalék a teljes népesség körében. A Párbeszéd ugyanitt 1 százalékról 3-ra, a Mi Hazánk 1-ről 2-re erősödött.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a kormánypárti Nézőpont nem meglepő módon ennek ellenkezőjéről számolt be. Szerintük a Fidesz–KDNP nyerne, ha mmost vasárnap lennének a választások, és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége sem változtatott az ellenzéki pártszövetség megítélésén, a kormánypártokra a megkérdezettek 56 százaléka, az ellenzéki listára pedig 42 százalék szavazna.