„Ki
A lényeg

Schmitt Pál: Nincs olyan kitétel, ami alapján Khelif ne indulhatna

3/08/2024 08:14

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Biztos vagyok benne, hogy a NOB megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát – mondta a HírTV-nek a volt köztársasági elnök.

Tudományos alapon nem lehet az algériai versenyzőt kizárni. Tudomásul kell venni a helyzetet, nincs olyan jogi kitétel ami alapján ne indulhatna – mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök
a HírTV Napi aktuális című műsorában pénteken, amikor Imane Khelif részvételéről kérdezték.

Ő az az vélhetően interszexuális bokszoló, akinek olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a küzdelmet és akivel szombaton Hámori Luca néz szembe a negyeddöntőben.

Luca nagyon vagányan nyilatkozott, hogy ő akkor most a fiúkkal edz – mondta Schmitt, hozzátéve, hogy bár szerinte a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke jól tette, hogy a magyar sportoló érdekében kérte, vizsgálják meg ezt a helyzetet, ugyanazt a választ fogja kapni. Pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy Khelif nő és jogosan versenyez.

Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolónőt, de ő nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni vizsgálatok azt igazolják, hogy ő nőként versenyez. Folyamatosan vizsgálatoknak vetik alá, így nem mernék odaállni azok közé, akik azt mondják, hogy ő jogtalanul versenyez. Biztos vagyok benne, hogy a NOB megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát.

A sportban a legfontosabb elv az esélyegyenlőség, anélkül nincs értelme versenyezni. Nem keveredhet be nők közé férfi, ezt egyszerű megérteni. Azt viszont már nehezebb megérteni, hogy mennyi jogi, biológiai, tudományos elvárásnak kell megfelelni, hogy deklarálják, valaki igazából nő – magyarázta Schmitt.