„Klubrádió
A lényeg

Semjén: Jeleznünk kellett Ferenc pápának, hogy támadás alatt állunk Brüsszeltől

13/09/2021 20:20

| Szerző: Klubrádió

Panaszkodtak az Európai Unióra Magyarország legfőbb politikai vezetői Ferenc pápának az egyházfővel tartott vasárnapi találkozójukon. A megbeszélésen a sajtó nem vehetett részt, de egy nappal később Semjén Zsolt megosztott néhány általa fontosnak tartott részletet az eszmecseréről.

A magyar politikai vezetők és Ferenc pápa sajtó kizárásával megtartott vasárnapi megbeszéléséről nyilatkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádióban. A KDNP-s politikus úgy fogalmazott, az egyházfő „nagyon örült annak, hogy csökkent az abortuszok száma, nőtt a házasságkötések száma. És jeleznünk kellett, hogy a családvédelmi intézkedéseink miatt támadás alatt állunk Brüsszeltől – itt az LMBTQ-dolgokra gondolok –, és Őszentsége azt mondta, hogy a család az apa, anya, gyerek, pont”.

A találkozón, amit a sajtó kizárásával tartottak, és pontos beszámolót nem, csak képeket hoztak róla nyilvánosságra, magyar részről Semjén Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Áder János államfővel vett részt. A miniszterelnök azt írta ki a Facebookra, ő maga arra kérte Ferenc pápát, „ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”.

Az RTL megkérdezte a Vatikánt, hogy pontosan mi hangzott el a Semjén által említett témákról a találkozón, de választ nem kaptak. A Vatikán viszont korábban azt közölte, hogy a „szívélyes légkörű” találkozó mintegy negyven percig tartott, a katolikus egyházfő és Magyarország vezetői az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek – számolt be a Telex.

Ferenc pápa ugyanaznap egy hamis istenről beszélt, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon, a magyar püspökökkel tartott találkozóján pedig arra emlékeztette az egyházi vezetőket, hogy hazájuk, Magyarország multikulturális közeg. A Washington Post pedig arról írt, hogy a pápa budapesti beszédében tapintatosan, és vallásos terminológiával, de elég világosan értésre juttatta, hogy nem ért egyet a magyar kormányfő menekültellenes politikájával. Úgy értékelte a WaPo, hogy a pápa részéről csak elkerülhetetlen protokoll volt a magyar politikai vezetőkkel tartott megbeszélés. Viszont azt nagyon körültekintően szervezte meg a magyar fél, és fölöttébb furcsa elemeket tartalmazott. Még a vatikáni kamera is ki lett kapcsolva a megbeszélés idejére.

Ferenc pápa találkozója Áder Jánossal, Orbán Viktorral és
 
 Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely