„Zajlik
A lényeg

Simonka: Azt gyanítom, Lázár János indított ellenem ügyet

15/08/2024 21:00

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester azt mondja, sokszor lépett Lázár tyúkszemére.

Azt gyanítom, hogy Lázár János indította ellenem ezt az ügyet, szerintem elfogultak az ügyészek – mondta Simonka György, aki ellen évek óta költségvetési csalás miatt zajlik büntetőper. Pusztaottlaka frissen megválasztott polgármestere videóhívásban jelentkezett be csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd c. műsorába, ahol arról is beszélt, szerinte elfogultak az ügyészek.

"Nagyon sok esetben léptem a Lázár János tyúkszemére is, nem engedtem, hogy a térségünkben bezárják a postafiókokat, a bankokat [...], utoljára akkor léptem a tyúkszemére, amikor megpróbáltam megakadályozni, hogy megszerezze a mezőhegyesi ménesbirtok óriási vagyontömegét. Amikor kikísért a miniszterelnöktől azt mondta, hogy ha az útjába állok, akkor elvágja a torkomat" – állította Simonka, majd hozzátette, ebben az időszakban Lázár felügyelte a titkosszolgálatokat, "mindenkivel kapcsolatban volt".

Simonka azt is elmondta, hogy az ügyész, aki "a Fideszre" utazott, vádalkut kötött volna vele, azóta már börtönben van.

A frissen megválasztott polgármester arról is beszélt, hogy a Fidesszel, a Tiszával és a DK-val szemben, függetlenként indulna 2026-ban, Dél-Békést képviselné az országgyűlésben, részben mert "bizonyítani szeretne a Fidesznek és a fidesszel szemben is", hogy igenis jó dolgokat tett a térségért.

Simonka György és társai ellen 2019-ben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították őket. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka végig ártatlannak vallotta magát és arra is utalt már korábban is, hogy szerinte politikai okokból indítottak ellene eljárást, mivel mások érdekeit sértette „sikeres forrásszerző tevékenységével” – emlékeztetett a Telex.

Simonka büntetőpere novemberben folytatódik.