„Zajlik
A lényeg

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, jövő csütörtökig meghosszabbították a vörös kódot

12/07/2024 15:36

| Szerző: Klubrádió

A jövő hét második feléig meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást is az ország egész területén.

Július 11-én 102 éves melegrekord dőlt meg Magyarországon. Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja, amit eddig a Szerepen 1922-ben mért 38,5 fok tartott – számolt be a HungaroMet.

A fővárosban sem volt még ilyen meleg ezen a napon a rendszeres hőmérsékleti mérések kezdete óta. Újpesten 38,5 fokot mértek, ami szintén rekord, utoljára 1968-ban, a Budapest Kamaraerdő állomáson mértek ezen a napon 37,5 fokot.

Sőt, éjszakára se lett sokkal jobb a helyzet: Bodán 26,9 fokot mértek, amivel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja is. Ugyanezen a napon eddig 24,8 fok volt a rekordtartó, amit Szekszárd Palánkpuszta állomáson rögzítettek 2017-ben. Budapesten szintén szokatlanul enyhe volt az éjszaka, 25,6 fokig hűlt a levegő Budapest Lágymányoson, itt az eddigi rekord 23,0 fok volt, amit szintén Budapest Lágymányos tartott 2012-től.

Marad a kánikula

Javulásra továbbra sem lehet számítani, sőt, szombaton akár már a 41 fokot is elérheti a hőmérséklet.

A kánikula miatt jövő hét csütörtök éjfélig meghosszabbították az eredetileg péntek 24 óráig érvényben levő vörös kódot is. Ilyenkor minden szociális intézménynek meg kell nyitnia a kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

A jövő hét második feléig meghosszabbították a harmadfokú hőségriasztást is az ország egész területén. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

(via telex.hu, kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)