„Zajlik
A lényeg

Strasbourgi ítélet: 17 hónapon át jogellenesen tartotta fogva Magyarország a családot

14/09/2024 10:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Egy afganisztáni anyának és négy gyermekének ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága igazságos elégtételt, miután másfél éven át jogalap nélkül tartották fogva őket a tranzitzónában. Az anyát és a legnagyobb gyermeket napokon át éheztették is.

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB): egy menedékkérő anyát és négy gyermekét 17 hónapon át jogellenesen tartották fogva a röszkei tranzitzónában, amiért 12 ezer eurós igazságos elégtételt kapnak – számolt be a családot képviselő Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A bíróság azt is kimondta, hogy jogsértő volt a fogvatartás és, hogy embertelen, megalázó bánásmódban részesültek az érintettek.

Az afganisztáni család tagjai menekülés közben elszakadtak egymástól, míg a férj és az egyik gyermek eljutott Ausztriába és ott tartózkodási engedélyt kaptak, addig az anya és négy másik gyermeke a szerb határnál érkezett Magyarországra és bár éppen a menedékkérelmezés miatt engedte a menekültügyi hatóság, hogy belépjenek a tranzitzónába, rapid eljárásban megtagadta menedékkérelmük vizsgálatát, arra hivatkozva, hogy Szerbián – vagyis a hatóság által biztonságosnak tekintett országon át – érkeztek. A Helsinki Bizottság megjegyzi, korábban az EJEB és az Európai Unió Bíróságának ítéletei is kimondják, hogy Szerbia automatikus biztonságos tranzitországnak minősítése jogsértő.

Illegális bevándorlás - A kibővített tompai tranzitzóna
 
 Illusztráció. A kibővített tompai tranzitzóna 2017. április 6-án. Fotó: MTI/Ujvári Sándor
 
 

A családot előbb Szerbiába, majd Afganisztánba utasították ki – abba az országba, ahol továbbra is nyilvánvaló veszély fenyegette őket.

"A tranzitzóna családi részlegéből három hónap után átrakták őket a még ridegebb idegenrendészeti körletre, az anyát és a 20 éves legidősebb gyerekét négy napon át éheztették. Csak azután kaptak újra enni, hogy a Magyar Helsinki Bizottság indítványára  a strasbourgi bíróság felszólította erre a kormányt"

– számolt be közleményében a jogvédő szervezet.

Az egyik gyermek pedig súlyos szívbeteg és olyan orvosi ellátásra szorult, amit a tranzitzónában nem kapott meg.

A család 17 hónap után, akkor szabadult ki a tranzitzónából, amikor azt a kormánynak fel kellett számolni az Európai Unió Bírósága ítéletének nyomán. Azóta az anya és a négy gyermek Ausztriában él a férjjel és az ötödik gyermekkel együtt.

A strasbourgi bíróság ítélete most kimondta, hogy az állam megsértette emberi jogait, embertelen, megalázó bánásmódot valósítottak meg a magyar hatóságok. A tranzitzóna fogvatartásnak minősült, aminek nem volt jogalapja.

Ez már a 14. olyan strasbourgi per, amelyet a Helsinki Bizottség tranzitzónában fogvatartott ügyfelei megnyertek az állammal szemben.