„Zajlik
A lényeg

Sulyok Tamás nem ad kegyelmet az életvégi döntésben segítőknek

3/06/2024 13:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ilyen nyilatkozat arra bátoríthatna embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét – indokolt a köztársasági elnök.

Köztársasági elnöki kegyelem: nincs – erről írt Karsai Dániel, az aktív eutanáziáért küzdő alkotmányjogász a Facebook-oldalán hétfőn. A halálos betegségben szenvedő ügyvéd még május első felében fordult az államfőhöz, azzal: tegyen nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedők távozásában, hogy ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve.

Sulyok múlt pénteken válaszolt is Karsainak, és azt írta, ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. Szerinte a kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthatna embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét – tette hozzá Sulyok Tamás