„Zajlik
A lényeg

Szabad Európa: feketén dolgoztatott a Völner helyén induló fideszes politikus

3/02/2022 18:37

| Szerző: Klubrádió

Erős Gábor Esztergom alpolgármestere, ő indul Völner Pál helyett az országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltjeként. A politikus 2018-ban került fel arra a jegyzékre, amelyen a NAV azokat listázza, akiknél be nem jelentett alkalmazottat találtak. A 2014-es önkormányzati választások előtt Erős azt állította, van diplomája, de az újabb bemutatkozásából már hiányzik a diplomára utaló rész – vette észre a Szabad Európa.

A NAV időről időre közzéteszi azon vállalkozásoknak a listáját, amelyekről kiderült, hogy nem jelentették be alkalmazottjuk munkaviszonyát, azaz feketén foglalkoztatták. Erre a listára került fel 2018 végén Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere, aki a Fidesz jelöltje az áprilisi országgyűlési választásokon, méghozzá a vesztegetési ügybe belebukott Völner Pál helyett indul. 

A Szabad Európa cikkében arra is kitér, hogy Erős a 2014-es választások előtti bemutatkozásában még azt írta magáról: a „szakterületén diplomát szerző szakember”. Azóta a diplomára utaló kitétel már eltűnt az életrajzából, amelyben most csak annyi szerepel, hogy vendéglátó-üzletvezető végzettséget szerzett játékvezetői és fitneszszakedzői képesítései mellé. 

Erős Gábor 2014 óta fideszes önkormányzati képviselő Esztergomban, 2019-ben lett Hernádi Ádám alpolgármestere a városban. Ennek a körzetnek a fideszes Völner Pál az országgyűlési képviselője, de ő a vesztegetés ügy miatt – az ügyészség szerint Völner 83 millió forintot kapott azért, hogy elintézzen egyes bírósági végrehajtói kinevezéseket. Völner ezért lemondott államtitkári posztjáról és nem is indul újra a képviselőségért. Az ő helyére jelöli a Fidesz Erőst.

Erős Gábor futballbíróként futott be nemzetközi karriert, egyebek mellett Kassai Viktor asszisztenseként több világbajnoki, olimpiai és Bajnokok Ligája-mérkőzésen is részt vett.

1998 óta egyéni vállalkozóként vendéglátózik, és ilyen minőségében bukott le azzal, hogy nem jelentette be alkalmazottját. Az ezt bizonyító táblázat a NAV honlapján már nincs fent (a határozat után két évig maradnak rajta a listán a feketén foglalkoztatók), de archivált verziója innen letölthető. A listából nem derül ki, hogy az ellenőrök hány be nem jelentett alkalmazottat találtak Erősnél.

(Kiemelt kép: Facebook)