„Zajlik
A lényeg

Szakmai grémiumot hazudott, de egyedül döntött milliárdokról az MTÜ vezetője

25/05/2022 07:26

Fű alatt osztott ki adófizetői milliárdokat az állami turisztikai ügynökség. Hogy pontosan milyen szempontok alapján és ki döntött, azt nem árulta el az MTÜ, ezért a 24.hu perrel kényszerítette ki a szervezettől a válaszokat.

Közel 14 ezer magán- és egyéb szálláshely felújítása ke
 
Közel 14 ezer magán- és egyéb szálláshely felújítása ke
 
Budapest, 2020. július 16. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2020. július 16-án. Lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. MTI/Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs
 

 

Most kiderült a titkolózás oka. Bár Guller Zoltán vezérigazgató két éve a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várnak, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt, a per jogerős ítélete után kiderült: "hogy Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató korábbi nyilatkozatával ellentétben a támogatásokkal kapcsolatos döntéseket minden esetben ő maga hozza meg".

"Guller már idézett szavai arra utaltak, hogy rajta kívül mások is részt vesznek a fű alatt kiosztott támogatások odaítélésében. A jelek szerint azonban ez nincs így, az MTÜ vezetője mindössze ezt a látszatot keltette" - írja a lap.

Először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állapította meg, hogy a turisztikai ügynökség megsértette a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogunkat, és többször is felszólította az MTÜ-t az adatigénylés teljesítésére.

MTÜ 2018 és 2020 között összesen nagyjából 300 milliárd forintról és 16 ezer támogatásról döntött. A Válasz Online szerint az igénylők fél százaléka kapta a Kisfaludy Program turisztikai támogatásainak kétharmadát. És nem is minden pályázatról számoltak be, például arról sem, hogy a saját alapítványának is kiosztott 630 millió forintot. Guller szerint az MTÜ az általa 2030-ig kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre, vagyis ez sem jelentéktelen terhet ró a vezérigazgatóra, írja a 24.hu.