„Klubrádió
A lényeg

Százmilliárdos is lehet a megyei jogú városok vesztesége

4/01/2022 08:32

| Szerző: Klubrádió

A huszonhárom megyei jogú város együttesen több tíz milliárd forinttal kevesebbel gazdálkodhat, mint 2021-ben.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere a Népszavának elmondta, hogy mivel a települések nem azonos szempontrendszer alapján számolták ki a veszteségeket, így a pontos hiányt nem tudják megmondani, de ami biztos, hogy a megszokott iparűzési bevételeik feléhez ebben az évben sem jutnak hozzá (2 helyett csak 1 százalékban maximálta az állam).

Koronavírus – A megyei jogú városok képviselőivel tárgya
Budapest, 2020. december 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (b), mielőtt a kormányfő a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Szita szerint ennek a cégek munkahelymegtartó szempontja szerint van előnye, de az önkormányzatoknál ez az elvonás jelentős bevételkiesést okozott. Emellett ebben az évben jelentősen nőnek az energiaárak, és ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is, ami szintén megterheli az önkormányzatok büdzséjét – írja a lap.