„Klubrádió
A lényeg

Szexuális zaklatás gyanúja miatt vizsgálat indult az SZFE-n

11/04/2024 15:19

| Szerző: Klubrádió

A Telex azt írja, a beszámolók szerint a szakmájában díjazott, elismert oktató szexuális töltetű megjegyzései a durvább nyomulástól a kisebb beszólásokig terjedtek.

Március elején jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) zárt hallgatói Facebook-csoportjában egy felhívás, amely szerint egy meg nem nevezett tanár viselkedése akár a szexuális zaklatás fogalmát is kimerítheti, ezért várják a panaszos hallgatók anonim észrevételeit a tanulmányi osztályon.

A poszt szerint belső vizsgálat indult, amiről az intézmény vezetése eddig nem árult el részleteket, de a Telexnek sikerült beszélnie több hallgatóval és tanárral is az ügyről.

Mint írják, az idősebb, férfi tanár beszólásai a „nagyon tudnálak szeretni” jellegű ostromlásoktól a büdösk*rvázásig terjedtek. Az illető gyakran tett szexista megjegyzéseket a diáklányok alkatára, öltözködésére, vagy csak simán bámulta őket. Az egyik hallgató sírva mesélte élményeit, volt, aki inkább le se vette órán a kabátját, hátha sikerül megúsznia az osztályvezető kommentárjait. De megesett, hogy a tanár még olyan fiatal lánynak is megjegyezte, „mennyire rendben vagy”, akit nem is tanít.

Összegezték: a beszámolók szerint a szakmájában díjazott, elismert oktató szexuális töltetű megjegyzései a durvább nyomulástól a kisebb beszólásokig terjedtek.

Amikor a diákok panaszairól hallottak, több tanár is azonnal a vezetőséghez fordult, ők pedig sürgős kivizsgálást ígértek. A Telex által megkérdezett tanárok szerint mindenki kiemelten fontos esetként és profin kezeli a bejelentést. Egyikük csak azt kifogásolta, hogy a vizsgálat idejére nem függesztették fel az érintett tanárt. Egy másik kolléga szerint azonban az ügy annyira nyilvánvaló, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy a vizsgálat után ne rúgnák ki a férfit.

A portálnak sikerült elérnie a gyanúba keveredett tanárt, aki állítása szerint tőlük hallott először a vádakról és a vizsgálatról is. „Semmiféle olyan szituációba nem keveredtem, ami megalapozna egy ilyen vádat” – mondta az illető a Telexnek. „Az egyetem egy olyan zárt intézmény, ahol meg kell felelnünk a szerepünknek, el kell végezni a munkánkat, és a szakma íratlan szabályai szerint kell a legjobbat nyújtani.” Majd azt is hozzátette: „Ha van olyan hölgy, akinek bármilyen olyan megjegyzést tettem volna, jöjjön oda, bocsánatot fogok kérni. De ez nem tanár-diák vagy iskolán belüli helyzet, hanem teljesen normális dolog. Ha a villamoson megsértenék valakit, ugyanúgy revideálnám magam, és tudnám, hogy hol a helyem.”