„Ki
A lényeg

Szijjártó: A magyar kormány nem támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO-főtitkár

5/03/2024 17:06

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány nem tudja támogatni, hogy Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök legyen a NATO következő főtitkára –közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján a Reuters tudósítása szerint.

„Természetesen nem tudjuk támogatni olyan ember megválasztását a NATO főtitkári posztjára, aki korábban »térdre akarta kényszeríteni« Magyarországot” – idézte a hírügynökség a magyar külügyminisztert.

Mark Rutte korábban határozottan bírálta a magyar kormányt, elsősorban jogállamisági aggályok miatt. 2021-ben azt mondta, hogy Magyarországnak „nincs többé helye az EU-ban”. Ez nem sokkal azután történt, hogy az Országgyűlés fideszes többsége 2021 júniusában elfogadta az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt”, amelybe az utolsó pillanatban kormánypárti módosító indítványokkal a szexuális kisebbségeket megbélyegző, homofób passzusokat írtak bele. Mark Rutte ekkor arról beszélt, hogy szerinte a homofób törvényt vissza kell vonni, és úgy fogalmazott: „térdre kell kényszeríteni Magyarországot”.

Orbán Viktor már 2020-ban szokatlan hangnemben támadta Mark Ruttét, azt mondta, ha nem lesz megállapodás az uniós csúcstalálkozón, „a holland fickót okolják”. Rutte akkoriban azt mondta: „örülök, hogy nem hasonlítok arra az emberre”.

Rutte 2010-ben lett Hollandia miniszterelnöke, tavaly lemondott, a választást pedig a szélsőjobboldali Geert Wilders pártja nyerte, azonban egyelőre nem tudott kormányt alakítani. Így a liberális politikus jelenleg is ügyvezető holland miniszterelnökként ténykedik. Jelöltségét korábban a többi között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is támogatta. A főtitkár megválasztásához azonban egyhangú szavazás szükséges, így a magyar vétó megakadályozhatja a folyamatot.

(Kiemelt kép: MTI/EPA-ANP/Sem Van Der Wal)