„Zajlik
A lényeg

Szíjjártó bekérette a német nagykövetet

3/10/2024 14:16

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Válaszul arra, hogy Julia Gross szerint a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról, a svéd NATO-csatlakozás késleltetése pedig egyszerű színjáték volt. 

”Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe”  – írta Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter egyúttal tudatta:  A nagykövetet délutánra bekérette a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Mint  a Szabad Európa megírta, Julia Gross német nagykövet szerda este a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról, a svéd NATO-csatlakozás késleltetése pedig egyszerű színjáték volt. Sajnálkozását fejezte ki, amiért – most először – a magyar kormány részéről senki nem ment el a rendezvényre, hogy beszédet mondjon.

A Szabad Európa egyébként úgy tudja, Gross a francia nagykövettel, Jonathan Lacôt-tal közösen demarsot fogalmazott meg Orbán Balázs nyilatkozata miatt. A szóbeli diplomáciai jegyzékében a lap információi szerint ez áll: ha Magyarország NATO-tagállamként valóban így viszonyul a közös védelem kérdéséhez, az ellentétes a katonai szövetség szellemiségével.