„Zajlik
A lényeg

Szijjártó: Brüsszel a veszélyt, Kirgizisztán pedig a biztonság forrását jelenti

19/09/2024 18:35

| Szerző: Klubrádió

"Jelenleg Brüsszelre veszélyként tekintünk, Biskekre pedig a biztonság forrásaként a migrációs fenyegetés terén" – mondta kirgizisztáni látogatása során a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint „Brüsszel a migrációpárti politikájával” ma veszélyt jelent Európára, ám ezzel szemben a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság, Kirgizisztán „a biztonság forrását” jelenti a migráció tekintetében.

Szijjártó kirgiz kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel tartott közös sajtóértekezleten méltatta Kirgizisztán szerepét a terrorizmus elleni harcban. Sérelmezte, hogy szerinte az Európai Unió migrációpárti politikát folytat, arra ösztönözve a bevándorlókat, hogy induljanak útnak a kontinens felé, és ezeket az emberáradatokat a terroristák is kihasználják. „Minden olyan országra szövetségesként tekintünk, amely akkora hangsúlyt fektet a terrorizmus elleni küzdelemre, mint Kirgizisztán” – mondta.

A Telex felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar Konzuli Szolgálat Kirgizisztánt jelenleg „fokozott óvatossággal látogatható országnak” tartja, és azt írják: a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok turisztikai jellegű utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába és a Fergana-medencébe. Hozzátették: 2021-ben és 2022-ben Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határán számos halálos áldozatot követelő fegyveres összecsapásra került sor több alkalommal. A határvidéken folyamatos a feszültség.

A biskeki sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint Szijjártó az oroszok ukrajnai háborújával kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország és Kirgizisztán is a globális békepárti többség része, és egyetértenek abban, hogy a háborúknak nincs megoldása a csatatéren, csak a tárgyalóasztalnál. A külügyminiszter alaptalannak nevezte azokat az EU-s tisztségviselőktől érkező bírálatokat, amelyek szerint Kirgizisztán segít Oroszországnak kijátszani a háborús szankciókat. „Látjuk, hogy az EU vezetői nem állnak készen annak a felismerésére, hogy ez rossz döntés volt, s ezért inkább másokat próbálnak vádolni, például Kirgizisztánt” – tette hozzá.