„Zajlik
A lényeg

Szijjártó kezet fogott Mészáros Lőrinccel: mérföldkőhöz ért a Budapest-Belgrád-vasútvonal

9/10/2024 15:35

| Szerző: Klubrádió

A legalább 750 millárd forintba kerülő, kínai hitelből kínai–magyar koprodukcióban épülő beruházáshoz az Orbán család gánti kőbányájából is szállítottak követ.

Szijjártó Péter szerint „ma az utolsó sínszál lefektetésével a fővároson kívüli szakasz nyíltvonali vágányépítési munkálatai lezárultak, így a jövő év végére elkészülhetnek a magyarországi munkálatok. Ez az eddigi legfontosabb mérföldkő az új Budapest-Belgrád vasútvonal építése során”. A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kiskőrösön volt, ahonnan néhány fotót is mellékelt a bejegyzéséhez, arról is, ahogyan kezet fog Mészáros Lőrinccel, a vasútvonalat építő V-Híd tulajdonosával.

Szijjártó azt írta, jövő év végére már teljesen kész lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza, és szerinte ez új korszakot nyit a Budapest és Belgrád közötti vasúti közlekedésben. A V-Híd és partnerei 150 kilométeres kétvágányú vasúti pályát építettek meg – tette hozzá.

A miniszter a V-Híd gépbemutató ünnepségén azt is mondta, hogy „egyes állomásokon még zajlik a munka, készítik elő a biztosítóberendezések telepítését is. Ezt követik majd a felsővezeték-építési munkálatok, az oszlopokat már látjuk is, és a budapesti szakasz kivitelezése is kezdetét vette” – közölte.

Ez az a vasútvonal, amelynek a felújításához idősebb Orbán Győző bányájából is szállítottak építőanyagokat (követ), azaz Magyarország leggazdagabb embere mellett Orbán Viktor közvetlen családtagjai is profitálhatnak a hatalmas állami építkezésből. Ezt az információt a 444.hu-nak megerősítette két fuvarozó cég is.

Legutóbb kedden Strasbourgban azt mondta a miniszterelnök, hogy ez egy magánberuházás, nincs köze hozzá. Akkor viszont, amint szintén a 444 írja, felvetődik a kérdés, hogy miért jelent meg egy magánberuházás egyik állomásán a külügyminiszter.

A 750-800 milliárdosra taksált Budapest–Belgrád-vasútvonal építésével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a nagyjából 700 milliárd forintos kínai hitel részleteit 10 évre titkosította a kormány.