„Zajlik
A lényeg

Szijjártó Lavrovval találkozik mielőtt felszólal az ENSZ közgyűlésén

25/09/2024 19:06

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Áttekintik az orosz-magyar kétoldalú együttműködés kérdéseit és az ukrajnai rendezésről is beszélnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán többek között orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyal. Mindketten New Yorkban vannak, ahol a héten zajlik az ENSZ Közgyűlése.

A két külügyminiszter egyeztet biztonsági kérdésekről, az ukrajnai rendezés lehetőségeiről és az orosz-magyar kétoldalú együttműködésről is – számolt be a 24.hu a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye alapján.

Szijjártó Facebook-oldalán szerda dálután megjelent egy negyed órás interjú is, amelyben többek között beszélt arról, hogy:

  • Szergej Lavrovval azelőtt tágyalnak, hogy Szijjártó felszólalna a közgyűlésben
  •  az Európai Unió "lekezelő, kioktató stílusa kisebbségbe tette" az európai országokat, a többieknek ugyanis "elegük van abból, hogy egy Európában zajló háború árát fizetik"
  •   "teljes biztonságban van a földgázellátásunk" a Déli Áramlat miatt
  •  a paksi atomerőműnél megindul a teljes talajkiemelés a leendő blokkok alatt, az úgynevezett "első beton öntése" megtörténhet még az idén

Szijjártó szerdán találkozott többek között az Egyesült Arab Emirátusok és Libanon külögyminiszterével, valamint Palesztina miniszterelnökével is. Az interjúban elmondta azt is, Magyarország "különös aggodalommal figyeli", hogy Libanon egyre inkább csúszik bele a közel-keleti konfliktusba, félő, hogy regionális fegyveres konfliktus alakul ki, ami a teljes globális biztonságot alááshatja. "Reméljük, hogy az ártatlan libanoniaknak nem kell szenvednie a terrorszervezetek tevékenysége miatt" – mondta a külügyminiszter.