„Zajlik
A lényeg

Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az EU-s büntetővámokat a kínai elektromos autókra

24/09/2024 11:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a lépés az európai gazdaságot is egyértelműen hátrányosan érintené. Úgy véli, Magyarország a jó példa arra, hogy a civilizált kelet-nyugat együttműködés milyen komoly gazdasági hasznokat tud hozni.

Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat és támogatja az ukrajnai háború mielőbbi rendezését célzó kínai-brazil béketervet – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.

"Magyarország a jó példa arra, hogy a civilizált kelet-nyugat együttműködés milyen komoly gazdasági hasznokat tud hozni. Én azt gondolom, ha az Európai Unió drámaian romló versenyképességét javítani akarjuk, akkor az úgy nem lehetséges, hogy közben Kínára riválisként tekintünk, és nem kínai-európai együttműködést építünk, hanem egyfajta európai-kínai konfrontációt teremtünk" – mondta.

Ennek kapcsán rendkívül rossz ötletnek nevezte a kínai elektromos autóipari vállalatokkal szembeni vámok bevezetését az Európai Bizottság részéről, a véleménye szerint ez a lépés az európai gazdaságot is egyértelműen hátrányosan érintené. Megalapozatlan döntésnek tartja, és azzal érvelt, hogy Brüsszelben az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, de ezek a vállalatok közben “kézzel-lábbal tiltakoznak” a vámemelés ellen, hangsúlyozva, hogy az nekik is komoly károkat okozna, ugyanis jelen vannak a kelet-ázsiai ország piacán ők is, egyesek gyártási kapacitásokkal is.

A hvg.hu nyomán