„Zajlik
A lényeg

Szijjártó Péter: Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést indít Egyenlítői-Guineával

7/10/2024 14:41

| Szerző: Klubrádió

Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést indít Egyenlítői-Guineával, ennek négy fő területe a gazdaság, az energia, a vízügy és az oktatás lesz – jelentette be Szijjártó Péter Malabóban, az afrikai ország fővárosában.

A KKM tájékoztatása szerint a külgazdasági és külügyminiszter az egyenlítői-guineai kollégájával, Simeón Oyono Esono Anguéval együtt tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kereszténység és a katolikus hit fontos közös pontot jelent a két ország és a két nemzet között, stabil alapot ad az együttműködés felépítésének.

Először járt magyar külügyminiszter Egyenlítői-Guineában, de a kapcsolat régi múltra nyúlik vissza, mivel a magyarok egyik legkedvesebb szentje, Árpád-házi Szent Erzsébet a közép-afrikai ország fővárosának védőszentje – mondta Szijjártó.

„Magyarország és Egyenlítői Guinea is a békepárti globális többséghez tartozik. Hiszen mi, békepártiak, globálisan elsöprő többségben vagyunk. Bár Európában mást próbál sugalmazni a liberális mainstream sajtó, a helyzet az, hogy ha Európán vagy a transzatlanti világon kívülre tekintünk, például ide, Afrikára, akkor egyértelmű, hogy mi, békepártiak, többségben vagyunk. Együtt valljuk, hogy a háborúknak nincs megoldásuk a csatatéren, a megoldás csak a tárgyalóasztalnál van, a fegyverszállítások nem jelentenek megoldást, csakis a háborúk eszkalációjának veszélyét növelik és a halottak számának növekedéséhez vezetnek” – mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter azt közölte, hogy ennek keretében hazánk kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést indít Egyenlítői-Guineával, ennek négy fő területe a gazdaság, az energia, a vízügy és az oktatás lesz.

Azt mondta, a politikai konzultációkról szóló megállapodást aláírták, és már egyeztetések zajlanak a gazdasági együttműködési szerződésről. Ennek egyik fő célja, hogy a magyar cégek a tudásukkal segítségére lehessenek Egyenlítői-Guineának a vízgazdálkodási problémái kezelésében. „Másrészt arra fókuszál ez az együttműködés, hogy Egyenlítői-Guinea OPEC-tag, nagyon fontos kőolaj- és földgázkitermelő. De jól tudjuk, hogy mind a kőolaj-, mind pedig a földgázmezők fáradnak, kezdenek kiürülni. Magyarországon kifejlesztettük a technológiát, amellyel a kifáradó kőolaj- és földgázmezőkből a kitermelés továbbra is lehetséges hatékonyan és környezetkímélő módon. És ezen technológiánkkal Egyenlítői-Guinea gazdaságának fejlesztéséhez hozzá tudunk járulni” – tette hozzá a külügyi tárca vezetője.

Arról is megállapodtak, hogy egyenlítői-guineai diákok tanulhatnak majd állami ösztöndíjjal a hazai egyetemeken, elsősorban az egészségügyi képzésre koncentrálva.

(forrás: MTI, kiemelt kép: Szijjártó Péter / Facebook)