„Zajlik
A lényeg

Szijjártó szóvivője szerint az orosz állami hírügynökség hazug módon adta elő minisztere szavait

13/10/2024 17:28

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a RIA Novosztyi. Az orosz állami hírügynökség azt is írta, a magyar miniszter szerint nem lenne a mostani helyzet, ha a NATO hajlandó lett volna tárgyalni arról az orosz elképzelésről, hogy infrastruktúráját visszavonja az 1997-es pozíciókba. Szijjártó szóvivője hazugnak nevezte ezt az értelmezést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szóvivője, Paczolay Máté szerint a tárcavezető Szentpéterváron mondott szavait hazug módon kiforgatták – írta a Telex. Nem nevezte meg, hogy ki tette ezt, de az előzmények alapján a kijelentés rejtett alanya a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

Szijjártó, aki részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon látogatása alkalmából interjút adott az orosz médiumnak, amely aztán Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett címmel jelentetett meg cikket.

Az írás szerint a magyar külügyminiszter az ukrajnai fegyveres konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet elkerülhető lett volna, ha a NATO 2021-ben megvitatta volna Oroszországgal annak biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetét. A RIA Novosztyi szerint Szijjártó örült volna, ha létrejön a párbeszéd, mert úgy talán most nem lennénk ebben a helyzetben. A hírügynökség cikke szerint a magyar miniszter azokra 2021-ben megfogalmazott követelésekre utalt, amelyek értelmében a NATO-nak az 1997-es pozíciókba kellett volna visszavonnia az infrastruktúráját, illetve megtiltotta volna Ukrajna NATO-tagságát. Paczolay ezután fogalmazott úgy a Telexsnek, hogy „visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul”.

Paczolay Máté a Telexnek azt írta: Szijjártó nem konkrétan az Oroszország által megfogalmazott biztonsági garanciákról beszélt, hanem a háborút közvetlenül megelőző időszakról, és ennek kapcsán mondta azt, hogy „a felek között folytatott valós párbeszéddel és tényleges tárgyalással esély nyílhatott volna a háború elkerülésére.” A három évvel ezelőtti javaslatot pedig irrelevánsnak nevezte a jelenlegi helyzetben.

Tompos Márton, a Momentum elnöke magyar felirattal közzétette azt a videórészletet, amelyben Szijjártó angolul a három évvel ezelőtt szerinte elszalasztott tárygalásokról beszél.