„Ki
A lényeg

Szijjártó: Teljesen nyíltan megfenyegettem az uniós nagyköveteket

3/10/2023 15:34

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott hosszabb interjút. Ebben a többi között szóba került a szlovák választás: Szijjártó örül, hogy stabil kormány alakulhat Pozsonyban. A Smer győzelmének külön örül, mert a magyar kormányhoz hasonló álláspontot képviselnek a „béke kérdésében”, a migrációban és a genderpolitika elutasításában. Sajnálja, hogy nincs magyar párt a parlamentben. Sajnálja azt is, hogy ha az ukrajnai háborúval kapcsolatban valaki nem a fősodor álláspontját képviseli, akkor „Moszkva kémjének, Putyin barátjának, az oroszok propagandistájának titulálják”. (A fideszes politikus egyébként 2021 legutolsó napjaiban vette át a Barátságért kitüntetést orosz kollégájától, Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, akit a barátjának is nevezett. Ez a legrangosabb kitüntetés, amelyet Oroszországban külföldieknek adhatnak. A háború ellenére úgy döntött, nem adja vissza a kitüntetést.)

Ukrajnáról egyébiránt azt mondta: a világ Európán kívüli vezetői nem értik, hogy amikor nem Európában van egy háború, akkor az EU tárgyalásokat és békét sürget, most viszont tüzeli a konfliktust és fegyvereket szállít Ukrajnának, a békéről beszélőket megbélyegzik.

A svéd NATO-tagság ratifikálása szerinte nem a magyar kormányon, hanem a parlamenti képviselőkön múlik, mivel a svédek szerinte őket „inzultálták és sértegették”. Mégpedig azzal, hogy autokratikus rendszernek állították be a magyart, miközben a fideszes parlamenti képviselők egymás után nyerték a demokratikus parlamenti választásokon a választókerületeiket, főleg vidéken, „ahol valóban találkozni kell az emberekkel és ahol számonkérés van”.

Közölte: Megtiltotta Magyarország nagyköveteinek, hogy részt vegyenek az adott ország belpolitikájában, ahogy amúgy teszi azt David Pressman amerikai nagykövet idehaza. Itt idézzük: „Ezt már úgy szivárogtatták ki, hogy én burkoltan megfenyegettem őket. Ami nem igaz, mert én teljesen nyíltan fenyegettem meg őket, hogy a szakmai együttműködésünk el fog lehetetlenülni, hogyha ők beavatkoznak a magyar választási folyamatba. Ennek olyan evidensnek kellene lennie, mint az, hogy kétszer kettő négy.”

Ismételten szóba került az 1956-os forradalmat történelemhamisító módon bemutató orosz tankönyv is, amely szerint „fasiszta múltú radikális fegyveresek” ragadtak fegyvert a nyugati titkosszolgálatok bátorítására. Szijjártó ezt felhozta Lavrovnak legutóbbi találkozójukon. Annyit tett hozzá, hogy a két ország soha nem lesz egy állásponton a kérdésben, hisz ők felszabadításként élik meg azt, amit mi megszállásként.

A fűtési szezonról pedig közölte: a magyar földgáztározók töltöttségi szintje bőven az európai átlag fölött van, az oroszok teljesítik szerződéses kötelezettségeiket.

(via 444.hu)