„Támogassa
A lényeg

Szürrealisztán: Kövér László nevében három másik ember tekintette meg az aranybullákat

1/03/2023 06:10

| Szerző: Klubrádió

Lezajlottak a magyarországi aranybullák természettudományos kutatásának első vizsgálatai – jelezte az MTI a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) közleménye alapján.

A MNL főigazgatója Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét kérte fel az aranybullák archeometriai és képalkotó diagnosztikai vizsgálatát célzó kutatás fővédnökének.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Kövér László.
MTI/Kovács Tamás
 
 

Kövér László azonban nem ért rá, helyette és a nevében az MNL őrizetében lévő nyolc aranybullát Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója és Rácz György főlevéltáros, tudományos igazgató-helyettes vezetésével Bellavics István, az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője, valamint Szigeti Gábor igazgatóhelyettes és Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár főosztályvezetője tekintette meg – írták.

Bellavics a Kövér nevében történő megtekintés apropóján felolvasta Kövér levelét, amelyben a házelnök „rámutatott a vizsgálatok fontosságára, majd átadta a főigazgatónak az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló 2022. évi XLVI. törvény eredeti példányát, hogy elhelyezzék azt a levéltár törvényszobájában”. (A Telex nyomán)