„Zajlik
A lényeg

Tállai: Nincs még döntés az iparűzési adóról

9/10/2024 11:39

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Kérdés, hogy akkor miért beszélt Navracsics Tibor hétfőn arról, hogy az iparűzési adó jövő évi többletéből képeznének alapot a területfejlesztési programhoz.

„Bár az iparűzési adóval kapcsolatban számtalan észrevétel, felvetés, igény fogalmazódott meg az elmúlt években, átalakításról nem született döntés” – válaszolta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a DK-s Földi Judit írásbeli kérdésére.

Az iparűzési adó a városok fő saját bevételi forrása, az elmúlt években a kormány – részben a covid-járványra és annak gazdasági következményeire hivatkozva, részben egyes területek különleges gazdasági övezetté nyilvánításával – jelentős pénzeket vont el átmenetileg vagy tartósan számos településtől.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter pedig hétfőn beszélt arról, hogy újabb 65 milliárd forintot vonnak el a városoktól, amit a szegényebb járások között osztanának szét, pályázati úton. A miniszter szerint a program célja a területi felzárkózás elősegítése. A járások arra az összegre pályázhatnának, amit az iparűzési adó 2025-ös többletéből szednek be, de ha ez a többlet egy járásban nem éri el az évi 250 millió forintot, akkor a költségvetés kiegészíti azt, míg a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent” – mondta Navracsics.

Ennek fényében érdekes Tállai kijelentése arról, hogy még nem született az átalakítással kapcsolatos döntés, noha Navracsics nyilatkozatában a Pénzügyminisztérium számaira hivatkozva beszélt 65 milliárdos forrásról – számolt be a hvg.hu.

Frissítés (október 9. 12:30):

Varga Mihály pénzügyminisztert szerdán, éves meghallgatásán a parlament költségvetési bizottsága kérdezte a témáról. 

A miniszter megerősítette, valóban szó van átalakításról, a cél, hogy járási szintű fejlesztésekre kerüljenek a pénzek. Jelenleg a jövő évi költségvetési törvény előkészítése, illetve az azt megalapozó jogszabályok előkészítése zajlik – ezekből derülnek majd ki a részletek.

Varga elmondta, a kormány várakozásai szerint a jövő évi gazdasági növekedésnek köszönhetően 115-120 milliárd forinttal nőhet a települések iparűzésiadó-bevétele.