„Klubrádió
A lényeg

Távhűtő hálózatot építenek Bécsben

7/07/2023 13:10

| Szerző: Klubrádió

Környezetbarát hűtési hálózat épül Bécsben, a város így védekezik a klímaváltozás okozta felmelegedés ellen, 2027-ig összesen 90 millió eurót fektetnek abba, hogy a távhűtés infrastruktúráját kiépítsék, közölte a bécsi külképviseleti iroda. A legújabb, most már nyolcadik távhűtő központ a hipermodern MedUni kampusz kellős közepén épül.

A 20 millió eurós bécsi beruházás eredményeként létrejövő központot várhatóan 2025 tavaszán helyezik üzembe, és nagyon fontos eleme lesz a rendszernek. „Terveink szerint az új központtal összekapcsoljuk a hálózatot a városközpont és Spittelau környéke között” – mondja Michael Strebl, a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie ügyvezetője.

 
Bécs Fotó: Pixabay
 

A többi távhűtőközponthoz hasonlóan itt is árammal és hulladékhőből előállított energiával működő, nagy teljesítményű gépek segítségével hűtik le majd a rendszerben keringő vizet 5-6 Celsius-fokosra – adta hírül a Telex.

Az év végén várhatóan üzembe állnak Bécsben azok a hőszivattyúk, amelyek segítségével a szennyvízből távhőt tudnak előállítani; az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig több mint 110 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel – írtuk korábban.