„Zajlik
A lényeg

Teniszbotrány: a Semmelweis Egyetem nevében állítottak ki hamis PCR-teszteket a szövetségnek

3/02/2022 23:23

| Szerző: Klubrádió

A Semmelweis Egyetem rektora azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzés alkalmával kiderült, hogy az egyetem nevében több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-teszteredményt a Magyar Tenisz Szövetség tagjainak, hogy az adott mintákat nem vizsgálta az intézmény laborja – közölte az egyetem.

Úgy folytatták: a belső eljárás lezárását követően az egyetem felfüggesztette a leleteken is szereplő orvos munkavégzését, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, úgynevezett „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét február 1-jén (kedden) visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem.

A magyar teniszválogatott keretorvosa 2015-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, utána az Ortopédiai Klinikán kezdett dolgozni.

Az előzmény

Közleményt jelentetett meg csütörtökön a Lázár János vezette Magyar Teniszszövetség, amelyben azt írták: az elmúlt 48 órában tudomásukra jutott, hogy alapos a gyanú, miszerint egy akkreditált budapesti laboratóriumban visszaélések történhettek a Covid–19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, e visszaélésekben pedig a Szövetség egyes tagjai is érintettek lehetnek”.

Ennek nyomán az elnöksége csütörtökön határozatban utasította az ellenőrző bizottságot, hogy vizsgálja meg, valóban történhetett-e bármilyen visszaélés, okkal merül-e fel a szabálytalanság gyanúja a szövetséggel kapcsolatban álló versenyzők és sportszakemberek tavalyi Covid-tesztelése során.