„Ki
A lényeg

Tíz oktató felmondott a Metropolitan Egyetemen, miután az új, Fidesz-közeli dékán kirúgott három tanárt

12/09/2023 15:11

| Szerző: Klubrádió

Tíz, újságírást oktató tanár felmondott a budapesti Metropolitan Egyetemnél, mert úgy érzik, már nincs garantálva a munkájuk szakmaisága és autonómiája az intézményben – írja a Media1. A dékán a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ egyik igazgatójaként is tevékenykedő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett Kovács Attila.

A felmondók között van Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián, Szalay Dániel, Jolsvai András, Réti Pál és Neizer Anita.

A kedélyek azután forrósodtak fel az ország legnagyobb magánegyetemén, hogy a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ egyik igazgatójaként is tevékenykedő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett Kovács Attila, a METU Üzleti Kommunikációs és Turisztikai Karának dékánja elbocsátotta Gócza Anita újságírót, főállású mestertanárt (a HVG munkatársát) és Gayer Zoltán főiskolai docenst, valamint Murai Andrást, az Újságírás Központ, továbbá a Kommunikáció és Médiatudomány Intézet vezetőjét – foglalja össze a Media1.hu. Kovács Attila az év elején  vette át a dékáni posztot Papp-Váry Árpád marketingkommunikációs szakembertől.

Murai 2010 óta tanított a korábban a Budapesti Kommunikációs Főiskola néven működő intézményben. Több mint egy évtizeden át vezette a Kommunikáció-tudományi Intézetet, és ő volt a vezetője az Újságírás Központnak is. Kepes András is kiállt mellette. Gócza Anita főállású mestertanár volt az egyetemen, emellett a Hvg szerzője is. A Hvg-nek azt nyilatkozta, hogy teljesen váratlanul érte az elbocsátás, de nem akar bővebben nyilatkozni a történtekről. Gayer Zoltán docensként oktatott a METU-n.