„Zajlik
A lényeg

Tizenkét évig titkolt kormányköltéseket kellett kiadni

11/08/2023 20:47

| Szerző: Klubrádió

Nem nyilvános kormányhatározatokkal százmilliókat juttatott az Orbán-kormány jobbára a Fidesz politikai céljait támogató határon túli szervezeteknek – főleg Erdélybe és a Felvidékre. Csak 2011-ben 787 millió forint közpénzt osztottak így szét – derült ki a hvg.hu által kiperelt, eddig titkolt kormánydöntésekből. 

Az úgynevezett kétezres határozatok nem titkos, de nem is kötelezően közzéteendő kormányzati döntések, amelyek jellemzően feladatot jelölnek ki. A hvg.hu jogerősen pert nyert a kormánnyal szemben, így ki kellett adni nekik azokat az iratokat, ahol már lejárt a 10 év. Elsőként a határon túli támogatásokról rendelkező kétezres döntéseket mutatták be cikkükben.

Részletezték: azokra a döntésekre fókuszálnak, amelyek határon túli szervezetek anyagi támogatását írták elő 2011-ben. Az öt kormányhatározat közös vonása, hogy költségvetési forrásból rendel külhoni civil szervezeteket támogatni, méghozzá bármiféle transzparens, számonkérhető szempont nélkül, hiszen mindegyiknek szerepel már a címében is, hogy „nem pályázati úton nyújtott támogatásról” szólnak. Vagyis ezek a kormány olyan egyedi döntései voltak, amelyekről eddig egyáltalán nem is értesülhetett a közvélemény.

Az öt kormánydöntéssel egyetlen év alatt, 2011-ben összesen 787 millió forintot osztottak szét 9 szervezet között Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban – derül ki a cikkből.

A legtöbb pénz a legnagyobb magyar diaszpórával rendelkező Romániában landolt. A teljes összeg 35 százaléka, 277 millió forint így Erdélybe jutott. Ebből 265 milliót négy részletben az Orbán Viktorral Tusványoson egy színpadon fellépő Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kapta. További 6 millió jutott a vele szorosan együttműködő Székely Nemzeti Tanácsnak, másik 6 millió pedig utóbbi háttérszervének, a Siculitas Egyesületnek.

A támogatások megoszlása szervezetenként:

  • Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (Románia) 265 millió Ft,
  • Főnix Polgári Társulás (Szlovákia) 190 millió Ft,
  • Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ukrajna) 122,7 millió Ft,
  • Magyar Nemzeti Tanács (Szerbia) 90 millió Ft,
  • Pro Futuro Hungarica (Szlovákia) 50 millió Ft,
  • Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (Horvátország) 34,3 millió Ft,
  • Agenda Polgári Egyesület (Szerbia) 23 millió Ft,
  • Székely Nemzeti Tanács (Románia) 6 millió Ft,
  • Siculitas Egyesület (Románia) 6 millió Ft.