„Köszönjük
A lényeg

Több magyart fenyeget a szegénység, mint az elmúlt hat évben

22/10/2024 18:35

| Szerző: Klubrádió

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint a mintegy 2 millió öregségi nyugdíjas majdnem negyede relatív jövedelmi szegénynek tekinthető, ők havonta kevesebb mint 168 ezer forintból próbálnak megélni. Szintén a hivatal egyik friss táblázatában olvasható, hogy tavaly 1 millió 914 ezer embert, vagyis az ország több, mint ötödét, 20,2 százalékot fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés.

Mára egyre több nyugdíjas szegényedik el, ez derül ki a KSH frissített adatbázisából.pontosabban annak relatív jövedelmi szegénységi arányt ismertető táblázatából.

A statisztika azokat nevezi relatív jövedelmi szegénynek, akiknek a jövedelme nem éri el az úgynevezett medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis másként kifejezve a szegénységi küszöbértéket. 2023-ban a friss adatok szerint ez havi szinten 168 279 forint volt, 15,8 százalékkal magasabb az előző évinél. Tehát aki havi szinten ennél kevesebb pénzből gazdálkodik, azt a statisztika szegénynek tekinti.

A friss adatok szerint tavaly a nyugdíjasok körében történelmi magasságokba emelkedett a jövedelmi szegények aránya – írja a 444.hu. Az előző évi 14,3 százalék után tavaly 24,2 százalékra nőtt az arány. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 2 millió öregségi nyugdíjasnak majdnem a negyede már szegénynek tekinthető, havonta kevesebb mint 168 ezer forintból próbálnak megélni.

Mióta rendelkezésre állnak ilyen adatok, vagyis 2004 óta nem volt egyszer sem annyira magas ez az arány, mint 2023-ban – hívják fel a figyelmet a cikkben. A relatív jövedelmi szegénységről szóló előzetes adatokat ebben a táblázatban böngészhetik.

A hvg.hu azt emelte ki, hogy 1 millió 914 ezer embert, vagyis az ország több, mint ötödét, 20,2 százalékot fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés. Ez az arány hosszú csökkenés után most már második éve nő, most már ott tart, amilyen rosszat 2018 óta nem mértek. Ez a következőképpen tevődik össze:

  • 1,4 millió magyar él olyan háztartásban, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem kisebb, mint a nettó mediánjövedelem 60 százaléka (az egyszemélyes háztartásoknál havi 168 ezer, a két felnőttből és két gyerekből álló családoknál 353 ezer forintot jelentett ez),
  • 878 ezren vannak azok, akik legalább hetet nem tudnak megengedni maguknak a 13 alapvető létszükségleti tétel közül (váratlan kiadás fedezete, hitel vagy rezsi törlesztése időre, évi egy hét nyaralás, elhasznált bútorok, illetve ruhák cseréje, rendszeres szabadidős tevékenység, havi egy találkozó barátokkal egy ételre vagy italra, hús vagy azzal azonos tápértékű étel fogyasztása minimum kétnaponta, autó, otthoni internet, két pár cipő, illetve megfelelő fűtés),
  • 342 ezren pedig olyan háztartásban élnek, ahol a 18 és 64 év közöttiek a lehetséges munkaidő kevesebb mint 20 százalékában dolgoznak.

A három csoport létszáma magasabb 1,9 milliónál, mivel sokan vannak, akik két vagy három módon is fenyegetettek. 139 ezren vannak, akik mind a három csoportba beletartoznak, őket tekintjük mélyszegénységben élőnek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy szempontból azért javult a helyzet: egy éve ilyenkor még a gyerekek 24,4 százalékát fenyegette a szegénység, most már "csak" 21,1 százalékos ez az arány. A 65 évnél idősebbek körében viszont 21,3 százalékról 28,6-ra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya, amelyről részletes, 2023-ra vonatkozóan előzetes adatokat itt olvashatnak.

(Kiemelt kép: schuldnerhilfe / Pixabay)