„Zajlik
A lényeg

Több mint 150 embert tartóztatott le a brit rendőrség hétvégén szerte az Egyesült Királyságban a fokozódó erőszakos események miatt

5/08/2024 14:05

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Több mint 150 embert tartóztatott le a brit rendőrség hétvégén szerte az Egyesült Királyságban a fokozódó erőszakos események miatt, ezért ma összeül tanácskozni a brit kormány válságkezelő stábja, a COBRA – erősítette meg a BBC-nek a Downing Street.

Keir Starmer kormányfő elítélte a menedékkérőknek szállást adó rotherhami hotel elleni támadást, és megígérte, hogy a zavargásokban részt vevők "a törvény teljes szigorával” néznek majd szembe.

Az erőszakos tiltakozóakciók az után kezdődtek Nagy-Britanniában, hogy az északnyugat-angliai Southportban hétfőn három lányt halálra késelt és többeket megsebesített egy 17 éves fiú. A gyilkosság bevándorlás- és muszlimellenes csoportok tiltakozóhullámát váltotta ki országszerte, mert az a téves információ terjedt el, hogy a feltételezett támadó bevándorló és szélsőséges iszlamista. A rendőrség ezzel szemben közölte, hogy a gyanúsított brit születésű, médiajelentések szerint pedig a családja keresztény.

BRITAIN DEMONSTRATION
 
Demonstráció Nagy-Britanniában
 
Tüntetők szálltak szembe a rendőrökkel Manchesterben, Nagy Britanniában 2024. augusztus 3-án. A szélsőjobboldali csoportok erőszakos tüntetései robbantak ki Nagy-Britanniában a Southportban történt halálos késelést követően, amelyben három gyerek meghalt, nyolc pedig súlyosan megsebesült, ahogy két felnőtt is.
EPA/STR