„Ki
A lényeg

Több százezer ember vett részt vasárnap a lengyel fővárosban az ellenzék által szervezett tömegdemonstráción

2/10/2023 14:51

| Szerző: Klubrádió

Több százezer ember vett részt vasárnap a lengyel fővárosban az ellenzék által szervezett tömegdemonstráción – írta a Reuters nyomán a Portfolio. A gyűlés főszónoka Donald Tusk egykori miniszterelnök volt, aki a legnagyobb ellenzéki szövetség, a Polgári Koalíció (KO), illetve pártja, a Polgári Platform (PO) jelöltje az október 15-én esedékes parlamenti választásokon.

Az ellenzéki kézen lévő Varsó hatóságai szerint a vasárnapi eseményen 1 millióan voltak kint, ezzel ez volt a lengyel főváros legnagyobb tömegdemonstrációja. A kormány üzeneteit közvetítő köztévé, a TVP ugyanakkor 100 ezer főről adott számot. Az onet.pl hírportál szerint 600–800 ezren lehettek jelen.

A közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezette választási szövetség, az Egységes Jobboldal egyértelműen vezet az ellenzék fő ereje előtt, ugyanakkor a parlamenti többsége a mért eredményekkel nem lenne meg. A Konföderáció nevű szélsőjobboldali pártot sokan potenciális koalíciós partnereként emlegetik, de ők kizárták a koalíciót mindkét nagy párttal. Donald Tusknak azonban jó esélye van megnyerni magának a másik két, parlamentre esélyes pártot, a Baloldalt és a Harmadik Utat. Így a választás kimenete abszolút kétesélyes.