„Támogassa
A lényeg

Tovább csökkentette a jegybank az alapkamatot

19/12/2023 14:22

| Szerző: Klubrádió

75 bázisponttal csökkentette a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamatot, amely ezzel 10,75 százalékra mérséklődött – közölte az MTI kedden. 

Ez sorozatban a harmadik 75 bázispontos vágás volt, októberben majdnem egy év után változtattak először az addig 13 százalékon tartott alapkamaton. Az irányadó rátával együtt a kamatfolyosó két széle is 75 bázisponttal csökkent.

A Telex felhívja a figyelmet arra, hogy a mostani csökkentés miatt tehát hosszú távon alacsonyabbak lesznek majd a hitelek kamatai is.

A portál hozzáteszi, hogy a kamat emelésével az MNB csökkenteni tudja az inflációt, ezért kellett 2021-ben és 2022-ben a nagy drágulás idején gyorsan kamatot emelni, és ezért lehet most, az alacsonyabb inflációval kamatot csökkenteni. Valamint a kamatemeléssel változtatni tudnak az euró-forint árfolyamon is, nem véletlen, hogy tavaly, amikor 434 forint volt egy euró, különleges kamatemeléseket jelentettek be.

Virág Barnabás MNB-alelnök korábbi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a jegybank a következő hónapokban nagyjából hasonló ütemben csökkenti majd az alapkamatot.