„Támogassa

Trumpista tüntetők rohanták meg a Capitoliumot

6/01/2021 22:59

| Szerző: Klubrádió

Tüntetők rohanták meg a washingtoni törvényhozás épületét, ahol a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott. Miután több mint száz tüntetőnek sikerült beszabadulnia az épületbe, az ülést felfüggesztettlk, a kongresszusi vezetőket, köztük Kamala Harris alelnököt pedig biztonságba helyezték.

Több száz Trump-párti tüntető tört be magyar idő szerint negyed kilenckor a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe. A kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott. Az ülést felfüggesztették, az épületet lezárták, Mike Pence alelnököt kimenekítették, Kamala Harris megválasztott alelnök is biztonságban van – foglalta össze a Telex.

A képviselőházi ülésteremnél a capitoliumi rendőrök a fegyverüket elővéve védték az elbarikádozott bejáratot. Több tucat tüntető a szenátus termébe is bejutott, de a szenátusi szárnyból azóta kiszorították őket. Fotókon látszott, hogy sokakat a földre fektettek, őrizetbe vettek. Legalább egy nő életveszélyesen megsérült. Több rendőr is megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani. Az épületen kívül és a lépcsőkön is tömeg van, kint is kaotikus jelenetek alakultak ki.A Capitoliumhoz küldték a Nemzeti Gárdát, a washingtoni polgármester pedig magyar idő szerint éjféltől kijárási tilalmat rendelt el.

Trump híveinek többezres demonstrációján felszólalt maga az elnök is, aki kijelentette, soha nem ismerik el a vereségét. A capitoliumi kaotikus események után kiírta a Twitterre, hogy mindenki maradjon békés, és ne folyamodjon erőszakhoz.

Joe Biden a demokrácia ellen elkövetett példa nélküli akciónak nevezte

„Semmi olyanhoz nem hasonlíthatók az események, mint amiket a modern időkben láttunk” – kezdte Biden. A megválasztott elnök szerint a mostani erőszak támadás a szabadság szimbóluma, a Capitolium és a megválasztott politikusok ellen.

Már Trump korábbi kabinetfőnökének is túl sok

Reince Priebus is megszólalt a washingtoni eseményekkel kapcsolatban, Twitterén azt írta, hogy a most erőszakoskodó tüntetők egyszerűen terroristák. Szerinte a résztvevőknek semmi közük a demokráciához, és visszataszító, amit művelnek.

A hatóságok kiürítik a Capitolium területét

Miután többen, zavargók és a Capitolium őrei egyaránt, megsérültek, az FBI, a helyi rendőrség és nemzeti gárda is kivonult az épülethez. Itteni idő szerint 23 óra előtt nem sokkal az FBI bevonult az épületbe. Nem sokkal később a kongresszusi vezetőket kimenekítették Capitolium területéről és a Fort McNair nevű katonai bázisra szállították. Rendőrsorfal állt fel az épület előtt.

Kijárási tilalom lép életbe

Magyar idő szerint éjféltől kijárási tilalmat lépetet életbe a Washington városvezetése.