„Zajlik
A lényeg

Ügyészség: Nem zárható ki a bűncselekmény gyanúja a Fudan Alapítványnál

18/09/2024 16:24

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az ügyészség felülbírálva a rendőrség korábbi döntését, elrendelte a nyomozás lefolytatását a Fudan Hungary és a Közép-Európai Oktatási alapítványok ügyében – írja a 24.hu.

A kormányzati százmilliókkal megtámogatott Fudannal és a Lipótmezőn elitiskolát ígérő szervezettel kapcsolatban Vadai Ágnes országgyűlési képviselő júliusban ismét kérdéssel fordult Polt Péterhez, a legfőbb ügyész pedig feljelentésként értékelte a DK-s politikus levelét.

Vadai Ágnes a levelében a 24.hu cikkét idézve arról érdeklődött Poltnál, hogy „végeznek-e érdemi munkát a Közép-Európai Oktatási Alapítvány vezetői és a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjai?”.

A cikk szerint összesen 402 millió forintot költött el a Közép-Európai Oktatási Alapítvány különféle szolgáltatásokra, noha az alapítvány céljául kitűzött nemzetközi iskola megvalósítása sehol, még tervezési fázisban sem tart, pedig az eredeti elképzelések szerint már működnie kellene. Egyetem nincs, de papíron a Fudan Hungary Alapítvány is működik. Ott a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok felveszik a tiszteletdíjukat. 2023-ban a kuratóriumi tagoknak 34,6 milliót, az fb-tagoknak 15,9 milliót, az ügyvezetésnek 27,7 milliót fizettek ki összesen.

Polt akkor, még júliusban jelezte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította a képviselő észrevételeit, a rendőrség azonban néhány nap múlva el is utasította a nyomozást, mert szerintük a levélből hiányzott a „bűncselekmény gyanúja”, és nem láttak benne olyan elemet, amely valószínűsíteni a szándékos hűtlen kezelést.

Azonban a IX. kerületi ügyészség hivatalból megvizsgálta a döntést, és úgy ítélte meg, hogy megalapozatlan volt a nyomozás elutasítása. A határozat szerint a képviselő levele és a cikk adatai alapján nem lehet kizárni a bűncselekmény gyanúját. Az ügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrségi döntést és „felhívta a nyomozó hatóságot a szükséges intézkedések megtételére”.