„Klubrádió
A lényeg

Új miniszteri utasítás az egészségügyi intézményeknek

13/11/2021 10:16

| Szerzők: NépszavaNépszava/Klubrádió

Megkapták tegnap az egészségügyi intézmények az ellátórendszer működésére vonatkozó legújabb miniszteri utasítást, amely hétfőtől lép életbe.

A humántárca egyebek mellett a háziorvosokra bízza az enyhe és mérsékelt tünetekkel rendelkező fertőzöttek ellátását. Valamennyi intézményben és minden orvos-beteg találkozáskor kötelező lesz, hogy az orvos felajánlja a védőoltást a páciensének. A kórházakba kerülő covid-gyanús embereknél csak akkor végeznek PCR-tesztet, ha a gyorsteszt náluk negatív eredményt mutatott. A többieknél a gyorsteszt pozitív eredménye is elegendő. A humántárca vezetője, Kásler Miklós rendelkezett arról is, hogy az intenzív részlegeken „veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítani". Az utasítás kitér arra is, hogy ha nincs elég szakember a betegek ellátásra, erről azonnal tájékoztatni kell az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy annak munkatársai intézkedjenek a szükséges átvezénylésekről. A Népszava úgy tudja, hogy az illetékes kórházigazgató már jelezte is, hogy csak úgy tudják ellátni a Szent János centrumkórház Covid-osztályán és a Szent Margit kórházi telephelyen a koronavírusos betegeket, ha ehhez más intézményekből kapnak szakembert. Az orosházi, a siófoki, a nagyatádi, a pápai és a keszthelyi kórházak esetében ugyancsak felmerült, hogy súlyos betegek felvételére nem alkalmasak. A lap úgy tudja,  a Komárom-Esztergom megyei kórházak intenzív ágyainak a fele már megtelt.

Miközben a járványgörbék meredeken felfelé ívelnek, két nagy tömegrendezvényt is tartanak most hétvégén Budapesten az MTV Music Week fővárosi záróeseményei részeként. Szombaton Hősök terén szabadtéri koncertet, vasárnap pedig gálát tartanak a Papp László Sportarénában. A szervezők azt mondták a Népszavának: a szabadtéri koncertre nagyjából tízezer, a gálára pedig több ezer nézőt várnak. A szeptemberi eucharisztikus világtalálkozóra, majd az október közepéig tartó vadászati világkiállításra és a három héttel ezelőtti békemenet idejére sem hozott a kormány semmiféle szigorítást, sőt, enyhített az előírásokon. A hétvégi nemzetközi rendezvényeken viszont csak Covid-ellenes korlátozások betartásával lehet részt venni. A koncertre és a gálára csak a magyar vagy uniós védettségi igazolvánnyal, oltási vagy gyógyultsági igazolással rendelkezők mehetnek be. Emellett kötelező a maszkviselés is.