„Zajlik

Újabb iparág a kormány célkeresztjében - kormányközeli cégek a felszámolói piacon

9/03/2021 07:48

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság következtében ígéretesnek tűnő piacon jelentek meg kormányközeli üzletemberek és egy fideszes politikus. A pályázaton nyertesként kihirdetett cégek felszámolóként tevékenykedhetnek a piacon. A Direkt36 cikke szerint a felszámolás egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen az állami felszámoló cég mellett mostantól mindössze 90 cég működhet.

Több kormányközeli üzletember és egy fideszes politikus is a nyertesei között van annak a pályázatnak, amelyen eldőlt, hogy kik végezhetnek felszámolásokat a következő években – szúrta ki a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkét a hvg.hu.

A kormány múlt csütörtökön, a legújabb járványügyi intézkedések napján adott ki egy közleményt a pályázat eredményéről. A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A Direkt36 a listát átvizsgálva azt találta, hogy a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége.

A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, a portál által idézett piaci források szerint az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

Mészáros-kör, Papcsák, Valton, Tasnádi

A 444-en megjelent cikk szerint a nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt. A 2010-es kormányváltás után elszámoltatási kormánybiztosnak nevezték ki. A kormánybiztosi pozíciójáról néhány hónappal később azért mondott le, mert Zuglóban polgármesternek választották. A polgármesteri posztot csak egy cikluson keresztül töltötte be. Jelenleg a jegybank felügyelő bizottságának elnöke.

A jövőben felszámolásokat végezhet a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft. A cég egyik tulajdonosa Tasnádi László volt belügyi államtitkár. Tasnádi a posztjáról 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú államtitkárt pont október 23-án léptették elő. Tasnádi Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasának számít, a lemondása után Pintér korábbi őrző-védő cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett vezérigazgató.

A nyertesek között feltűnnek olyan szereplők, akik Mészáros Lőrinc birodalmához kötődnek. Ilyen a Prima Liquidator Kft., amely a pályázati győzelmét már a honlapján is feltünteti. A cég egyik tulajdonosa Gál Miklós, aki Mészáros Lőrinc cégbirodalmában tölt be meghatározó pozíciókat. Tavaly június végéig az Opus Global általános vezérigazgatója volt, a Hunguest Hotels Zrt.-nek jelenleg is az igazgatósági tagja, és résztulajdonos a kormánnyal szimpatizáló Tv2-ben is.

Megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képt?
 
Mészáros LőrincFotó: Bodnár Boglárka / MTI
 

Ugyanehhez az érdekkörhöz tartozik a Csődtanácsadó Menedzser Kft., amely szintén nyert a felszámolói pályázaton. A cég egyik tulajdonosa Nagy Szilvia. Ő Gál Miklóssal és a Takarékbankot irányító Vida Józseffel közösen birtokolja az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a TV2 egyik tulajdonosa. A Csődtanácsadó Menedzser kft. a portállal azt közölte, hogy már az előző pályázaton is indultak, akkor azonban még nem nyertek.

A felszámolás egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen az állami felszámoló cég mellett mostantól mindössze 90 cég működhet. A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként hamarosan felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámoló cégek ezzel jól fognak járni – írta a portál.