„Zajlik
A lényeg

Újabb kínai hitelért utazott Pekingbe a nemzetgazdasági miniszter

4/09/2024 14:27

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az államháztartás helyreállítására tett kétségbeesett kísérletként értékeli Nagy Márton kínai tárgyalásait az egykori gazdasági miniszter.

 

Nagy Márton hivatalos látogatása során találkozott a Bank of China és a China Construction Bank vezetőivel, a tárgyalások célja a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében folytatott párbeszéd további folytatása volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárgyalások során a felek áttekintették a magyar-kínai gazdasági együttműködést, amelynek során a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kapcsolatokat, különös tekintettel a pénzügyek területére tovább szükséges mélyíteni – áll az NGM közleményében.

Július végén a magyar állam egy összegben hívott le egymilliárd eurónyi (390-400 milliárd forintnyi) hitelt kínai állami bankoktól: a Kínai Fejlesztési Banktól, a kínai Eximbanktól valamint a Bank of China magyar ágától.

A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg lett a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül. A hitelt a magyar állam technológiai, infrastrukturális és energetikai fejlesztésekre használhatja fel. A kamatszintet és a törlesztés ütemezését nem hozták nyilvánosságra.

Az államháztartás helyreállítására tett kétségbeesett kísérletként értékeli Nagy Márton kínai tárgyalásait az egykori gazdasági miniszter. Csillag István, a kínai magyar gazdasági vegyes bizottság egykori társelnöke szerint nincs ingyen hitel Kínától: a pénzekért cserébe mindig valamilyen extra viszonzást várnak a hitelezett országtól. 

2024. szeptember 04. A lényeg (2024.09.04.) Csillag István
00:58
00:00

(Via hvg.hu)