„Klubrádió
A lényeg

Újabb salátatörvény: veszélyhelyzet lenne a választások idején is

24/11/2021 13:48

| Szerző: Klubrádió

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely miniszter által jegyzett javaslat szerint az Orbán-kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet – írja az mfor.hu. A miniszterek a negyedik hullám kiszámíthatatlanságára hivatkoznak, de a javaslatban kitérnek arra, hogy a választás kitűzése az Alaptörvényből következik, azt nem befolyásolja a különleges jogrend.

Az Országgyűlés korábbi döntése alapján a veszélyhelyzeti rendeletek jelenleg január 1-jéig érvényesek, a javaslat célja éppen ezért a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítása a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

A javaslattal számos olyan intézkedés hatályát meghosszabbítják, amelyeket a kormány a Covid-veszélyhelyzet miatt hozott. Mivel jövő tavasszal lesznek a választások, kitérnek arra is, hogy a választás kitűzése az Alaptörvényből következik, azt nem befolyásolja a különleges jogrend. A népszavazást is le lehetne bonyolítani.

Az indoklás szerint „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával” küzd a koronavírus-járvány ellen, de a negyedik hullám kiszámíthatatlansága miatt elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

A kormány szerint az elmúlt másfél év bizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)