„Zajlik
A lényeg

Újra 100 milliárd forint körül lehet a kórházak adóssága

4/10/2024 14:41

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta: idén nem lesznek százmilliárdos kórházi adósságok, de az eszközbeszállítók biztosak benne, hogy a kilencedik hónapban a lejárt tartozásállomány újra meghaladta a 100 milliárd forintot.

Augusztus végére meghaladta a 86 milliárd forintot a kórházak adóssága. A nyári adósságrendezés második ütemének július végi lezárultát követően ismét meglódult az adósságállomány növekedése – mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A cikkben részletezték: az  Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adósságállománya 13,8 milliárd forint volt, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozásállománya 3,8 milliárd forinttal nőtt. Így a teljes intézményrendszer lejárt adósságállománya augusztusban 17,6 milliárd forint növekedéssel, meghaladta a 86 milliárd forintot – mondta a lapnak az orvostechnikai beszállítók érdekeit képviselő főtitkár.

Különösen nagyot nőtt a pécsi és a szegedi orvosegyetem tartozása. Pécsen 7,4, Szegeden 8,4 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görgetnek maguk előtt, míg a Debreceni Egyetem adósságállománya "csak" 127 millióval nőtt, de így is meghaladta a 7,4 milliárd forintot – olvasható a cikkben.

A kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta: idén nem lesznek százmilliárdos kórházi adósságok, de egyelőre a számok nem ezt mutatják a 86 milliárd feletti kórházi adósság tükrében. Ezzel szemben az eszközbeszállítók biztosak benne, hogy a kilencedik hónapban a lejárt tartozásállomány újra meghaladta a 100 milliárd forintot, a pontos adatokat majd október 23-a környékén adja ki a Magyar Állkincstár.

(Kiemelt kép: Pixabay)