„Zajlik
A lényeg

"Undorító spicli, dollárban fizetett aljadék" – felháborodott a fideszes képviselő a lombkoronasétány-ügy miatt

9/03/2024 07:03

| Szerző: Klubrádió

Tasó László fideszes képviselő szerint koncepciós eljárást folytat ellene az Integritás Hatóság a lombkoronasétányok ügyében. Posztjában egyebek mellett boszorkányüldözést és hisztériát is emlegetett, és Hadházy Ákosnak üzent.

Tasó László fideszes országgyűlési képviselője közleményben reagált arra, hogy a kormány által életre hívott Integritás Hatóság szabálytalanságokat állapított meg, és feljelentést tett a többi között az ő nyíradonyi magánerdejébe uniós forrásból építtetett lombkoronasétány miatt.

A Debreciner.hu vette észre a kormánypárti politikus közleményét, aki azt írta: „A jelentés más hatóságok vizsgálataira és a közvélemény befolyásolására tett szándékos kísérlet, amiben fiktív, konstruált tényállásokat beállítva megalapozatlanul, a személyiségi jogok diszkriminatív célzott és súlyos megsértésével bűncselekmények elkövetésével vádolt meg másokkal együtt”.

Tasó sérelmezi, hogy az anyagot az érintettek érdemi bevonása nélkül tették közzé, és ezzel közel egy időben „baloldali-liberális hírportálok” is lehozták. A képviselő szerint a lombkoronasétányt is magában foglaló Dinnyési Kirándulóhelyet a pályázati kiírás minden pontjának megfelelően valósította meg, eközben „a jövedelmet nem termelő beruházáshoz a mai napig nem folyósították a 2021-ben megítélt és 2022 végén benyújtott kérelemben szereplő, kiutalásra jóváhagyott támogatást, ami súlyos többletkamat terhet okoz”. Állítása szerint ennek ellenére ez „a térségben és a választókerületben a családok, gyermekek, óvodás és iskolás csoportok, közösségek és természetkedvelők legkedveltebb erdei kirándulóhelye”.

Az Integritás Hatóság a vizsgált projekteknél a folyamat minden fő állomásán olyan súlyos szabálytalanságokat tárt fel, amelyek sértik az európai uniós támogatások felhasználásra vonatkozó előírásokat. Szerintük a többi között a kedvezményezettek nagy csoportja között fennáll az összejátszás gyanúja, már a pályázati kiírás is szabálytalan volt, a folyamatból pedig hiányoztak az ellenőrzési mechanizmusok, kontrollok, ráadásul gyakorlatilag nem voltak olyan tényszerűen elbírálható mérőszámok, amelyek alapján összehasonlítható lett volna a pályázatok szükségessége vagy létjogosultsága.

Tasó László visszautasította és koncepciós eljárásnak nevezte az Integritás Hatóság vele kapcsolatos tevékenységét, valamint levélben felszólította őket, soron kívül folytassák le a közzétett jelentés felülvizsgálatát, és távolítsák el annak összefoglalóját a hatóság honlapjáról. A fideszes képviselő hozzátette, szerinte az Integritás Hatóság megalázza a magyar hatóságokat, és Brüsszelnek jelent, valamint csak a jobboldali pályázókat üldözi.

„Ha valakiben kételyek voltak azzal kapcsolatban, hogy egy példát statuálni akaró fikciókra épített eljárás folyik, a Hadházy nevű dollárban fizetett aljadékkal egyeztetett módon, akkor az elnöki nyilatkozatokból meggyőződhetett róla” – fogalmazott Tasó, aki vélhetően Hadházy Ákos független parlamenti képviselőre gondolt. Feltehetően szintén Hadházyra utalva írta ezt is: „A boszorkányüldözésre és a végtelenségig tolt hisztériára, amit aljas hazugságokra építve egy eltorzult küldetéstudattal rendelkező undorító spicli üvöltött a világba, a közvélemény felült”.

A kormánypárti politikus azzal zárta közleményét, hogy „ha nem történik változás, akkor elszakad a cérna és beköszönt a verbális után a hétköznapi erőszak korszaka”.