„Klubrádió
A lényeg

Uniós jogot sértett a legfőbb ügyész és a Kúria

23/11/2021 14:58

| Szerző: Klubrádió

Vasvári Csaba bíró több szempontból vizsgáltatta volna meg az unió Bíróságával a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, amire Polték szerint nem volt joga – az uniós bíróság szerint viszont igen. "Az uniós jog elsőbbsége alapján a nemzeti bíróságnak figyelmen kívül kell hagynia minden olyan nemzeti bírósági gyakorlatot, amely sérti a Bírósághoz fordulás lehetőségét" – mondta ki ítéletében a luxembourgi bíróság.

2019-ben Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírója úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében azt kérdezte az Európai Bíróságtól, vajon sérült-e annak a svéd gyanúsítottnak a védekezéshez fűződő joga, akinek nem biztosítottak a magyar hatóságok megfelelő tolmácsolást – írta meg a hvg.hu.

De Vasvári Csabának más kérdései is voltak. Felvetette, hogy összeegyeztethető-e a bírói függetlenség követelményével, ha a bírók előmenetelére és munkakörülményeire jelentős befolyással rendelkező bírósági elnököket önkényesen nevezheti ki egy az Országgyűlés által választott és csak az Országgyűlés által számonkérhető személy.

Polt Péter legfőbb ügyész Vasvári döntését megtámadta a Kúria előtt, a legfőbb bírói fórum pedig a legfőbb ügyésznek adott igazat, mikor ítéletében kijelentette: Vasvári "az ügy eldöntése szempontjából nem releváns, az ügy kimenetelét nem érintő kérdéseket tett fel". Meg is nevezték, hogy a bírói függetlenséggel kapcsolatos kérdéseket nem tartják olyannak, mint amelyek megválaszolása egy jogvita eldöntéséhez szükségesek.

Vasvári Csaba ellen fegyelmi eljárást indítottak, amelyet időközben visszavontak.

Az Európai Bíróság azonban a Kúria gyakorlatát ítélte törvénysértőnek. Megállapították, hogy az uniós rendelkezésekkel ellentétes, ha egy nemzeti legfelsőbb bíróság egy alacsonyabb fokú bíróságnak az uniós bíróság felé előterjesztett kérelmét azon az alapon törvénysértőnek minősíti, hogy az előterjesztett kérdések nem relevánsak és szükségesek az alapjogvita eldöntése szempontjából.

"Ilyen jellegű vizsgálatokat ugyanis csakis az Európai Bíróság folytathat le" – tették hozzá.