„Zajlik
A lényeg

Vádalkut kötött az ügyészséggel Kiss László egyik volt munkatársa

17/08/2024 02:05

| Szerző: Klubrádió

Kiss László  egyik korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, az enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett a kerületvezetőre – mondta a III. kerületi polgármester védőügyvédje, Zamecsnik Péter a Hír TV-nek. 5-től 15 év helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie az illetőnek.

Zamecsnik hangsúlyozta, a III. kerületi polgármester minden vele szemben megfogalmazott gyanúsítást abszurdnak tart. Állítása szerint az ügyben érintett gyanúsítottak egy részét nem is ismeri, sosem találkozott velük. „Ő azt mondja, hogy semmi köze ezekhez a történetekhez. Majd a perbíróság feladata lesz eldönteni, hogy így van-e” – fogalmazott a Hír TV-ben.

„Az kétségtelen tény, hogy a polgármester úr egyik korábbi munkatársa a saját érdekei mentén egyezséget kötött az ügyészséggel. Nagyon kedvező büntetési tételben állapodtak meg, 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie” – mondta Zamecsnik. Az ügyvéd hozzátette, ha Kiss László októberig előzetes letartóztatásban marad, akkor legvégső esetben akár új polgármester-választást is kiírhatnak a III. kerületben.

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított DK-s Kiss Lászlót szerdán vették őrizetbe, miután a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. A vád szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

Júniusban pedig letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét, akit minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsították meg.