„Zajlik
A lényeg

Van iskola, ahol az alsós tanítók viszik a felsősöket

28/08/2023 08:52

| Szerző: Klubrádió

Fel lehet tölteni darabra a pedagógusok létszámát az oktatási intézményekben, ez nem jelenti azt, hogy minden énekórát ilyen szakirányú pedagógus tart majd, vagy fizikában jártas tanár tartja a fizikaórát.

Ahogy arról korábban a klubrádió is beszámolt, megjelent a 2022/23-as tanév rendje

Tíz nappal a tanévkezdés előtt 1600 betöltetlen pedagógus-álláshelyre kerestek munkaerőt – írja a 444. A helyzet annyira szorongató, hogy a PDSZ Országos Választmányának elnöke, Komjáthy Anna szerint is országos tanárhiány van. Ehhez képest Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt magyarázta, hogy nálunk az egy tanárra jutó diákok száma az uniós átlagnál is kedvezőbb.

Szerinte nem lehet puszta matematikai képletté degradálni a problémát, amelyben a meglévő pedagógusok számával elosztjuk az aktuálisan az oktatási rendszerben lévő diákok számát.

"Van olyan intézmény, ahol az alsós tanítónak már most jelezték, hogy felső osztályban fog tanítani, bár azt nem mondták meg, hogy hányadik osztályban" – hozta fel példaként. Bár persze fel lehet tölteni darabra a pedagógusok létszámát az oktatási intézményekben, ez nem jelenti azt, hogy minden énekórát ilyen szakirányú pedagógus tart majd, vagy fizikában jártas tanár tartja a fizikaórát. Márpedig ez lenne a fontos, nem az, hogy a létszámjelentésben ki legyen minden sor pipálva.

Komjáthy Anna szerint egyébként sem látható, hogy mennyi pedagógus marad a rendszerben.

„Amit most látunk, az nem jelent semmit. Szeptember 15. és 29. közt kell majd nyilatkozni arról, hogy az új törvény hatálya alatt is folytatják-e a munkát a pedagógusok” - magyarázta Komjáthy Anna.