„Zajlik
A lényeg

Vannak bírók, akik vérplazmázással kénytelenek kiegészíteni a fizetésüket

26/06/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Harmadik éve nem nőttek az illetmények a bíróságokon.

Harmadik éve nem nőttek az illetmények a bíróságokon a rekordinfláció ellenére, másodállást pedig nem vállalhatnak a bírók.Az elmaradt illetményemelések és a rekordmagas infláció miatt olyan rossznak érzik a helyzetüket az igazságszolgáltatásban dolgozók, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésein hónapok óta állandó napirendi pontként szerepel a bírók és igazságügyi alkalmazottak javadalmazásának kérdése.

Hogy milyen súlyos a helyzet már a bírói karban is, arra Kovács Gergely, a Győri Járásbíróság elnökhelyettesének felszólalása világított rá az OBT május 22-ei ülésén, aki a járásbíróságon dolgozó egyik bíró felszólalását idézte.

Plazmaferezis-központot adtak át Győrben
 
Plazmaferezis Győrben. 
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

Vannak olyan bírók az országban,

akik jövedelmük kiegészítése és létfenntartásuk biztosítása érdekében vérplazmát adnak heti rendszerességgel

– jelentette ki a győri járásbíró,  hozzátéve: nem engedhetik meg maguknak, hogy a családjukkal étterembe, színházba járjanak, nyaralni kizárólag a SZÉP-kártyájuk terhére tudnak menni, a gyerekeik iskolai kiadásait is nehézséggel, sokszor részletfizetést kérve képesek csak finanszírozni. „A sor folytatható, elkeserítő, megalázó és méltatlan. Mi bírók tartunk itt, nem a harmad-, negyedannyi pénzből megélni kénytelen igazságügyi alkalmazottjaink” – hívta fel a figyelmet a 24.hu beszámolója szerint.