„Zajlik
A lényeg

Varga Judit "brüsszeli harcos" szerepre készül

28/01/2024 11:19

| Szerző: Klubrádió

A volt igazságügyi miniszter szerint Brüsszelben kell harcolnia.

"Ha nem tetszik a gyermekeket célzó LMBTQ-propaganda, homofób vagy. Ha meg akarod állítani az illegális bevándorlást, és az elutasított menedékkérőket haza akarod küldeni, mert eleged van a terrorfenyegetettségből vagy a beilleszkedni nem akarók miatti mindennapos iskolai problémákból, akkor minimum idegengyűlölő, ha nem fasiszta vagy" – fogalmazott Varga Judit a Parlamenti Szalonban zárt ajtók mögött elmondott beszédében, és amelyet az ATV is idézett.

Az állítás több ponton is vitatható, hiszen propagandát szinte kizárólag a nem teljesen demokratikus rendszerek végezhetnek, a hatalmuk alá hajtott médián keresztül. Emellett fasisztának nem kizárólag gyűlöletre alapozó migrációs politikája miatt nevezik a kormányt.

Róna Péter közgazdász például Orbán az amerikai republikánus párt Budapesten tartott eseményén elmondottakra alapozva korábban azt mondta a Klubrádiónak, hogy  A bel- és külpolitikai gyakorlat pedig mindig az aktuális érdekekhez igazodik, nincsenek mögötte állandósított szabályok, jogi keretek. Belpolitikailag szinte bármit meg lehet tenni arra hivatkozva, hogy ez az emberek érdeke, vagy ráfogni, nemzeti keresztény. Külpolitikában Orbán legfontosabb pontja a szuverenitás, amit Róna úgy foglalt össze, "Hungary first". "Ez alapjában véve, tudományos szempontból a fasiszta politikaelmélet alapköve" – foglalta össze.

A volt igazságügyi miniszter állítása szerint azért mondott le hivataláról, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője legyen. Ezt ismételte meg előadásában, ahol úgy fogalmazott, a "brüsszeli harcos" szerepére készül.

Lemondásával kapcsolatban Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője a Klubrádiónak azt mondta, bevett gyakortlat a kormánynál az EP-ben elrejteni a gynús ügyekbe keveredett tagjaikat, amíg a vihar itthon elül. Erre utal szerinte az, hogy Varga nem tanúskodott az egykori helyettese, Völner Pál és Schadl György nevével fémjelzett korrupciós ügyben.