„Zajlik
A lényeg

Várhelyi Olivér lemondását követelik

17/10/2023 12:42

| Szerző: Klubrádió

A Szociáldemokraták, a Zöldek, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport egységesen támogatja azt a levelet, amelyet várhatóan még kedden elküldenek Ursula von der Leyennek. Ebben a képviselők Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős biztost bírálják, aki múlt héten a Palesztinának szánt uniós források megvonását jelentette be – felhatalmazás és bármiféle egyeztetés nélkül.

A biztos lépése több fővárosban is kiverte a biztosítékot, sőt, még az ENSZ főtitkára is azt kérte, hogy ilyen döntést ne hozzon az EU. A Várhelyi-bejelentéssel elindult lavina minden bizonnyal a legmagasabb szinten, az állam- és kormányfők kedd esti videokonferenciáján is előkerül, nem véletlen, hogy Von der Leyent éppen most szólítják fel, hogy tegyen lépéseket.

Várhelyi Olivér Szerbiában
 
Várhelyi Olivér.
Fotó: Andrej Cukic / MTI/EPA
 

"Várhelyi úrnak az EU intézményei és azok demokratikus működése sérelmére tett lépéseit már nem nézzük el. Ezért arra kérjük Várhelyi biztos urat, hogy

mondjon le, vagy mentsék fel tisztségéből"

– szögezik le a levélírók, akik azt is megemlítik, hogy Várhelyi Olivér idén februárban az egész EP-t kollektíven lehülyézte.