„Köszönjük,
A lényeg

Vasárnap hat településen lesz megismételt polgármester-választás

3/07/2024 14:50

| Szerző: Klubrádió

Jogszabálysértések miatt hat településen megismétlik a polgármester-választást vasárnap – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása alapján az MTI.

A Somogy megyei Nemesdéden, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penészleken és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben az egész településen újra voksolnak.

Néhány településen csak bizonyos szavazókörökben ismétlik meg a polgármester-választást: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályi 2. számú szavazókörében, a Pest megyei Nagytarcsa 4. számú szavazókörében és a Bács-Kiskun megyei Kalocsa 10. és 11. számú szavazókörében.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson. A jelöltek a szavazást megelőző nap, július 6-án 16 óráig léphetnek vissza.

A megismételt szavazás névjegyzékében is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik július 7-éig válnak nagykorúvá, vagy a névjegyzék pénteki lezárásáig választójogot szereznek. Nincsenek a szavazóköri névjegyzékben azok, akiknek a június 9-ei szavazás után lett lakcímük a szavazókörben.

Akik a június 9-i választásra június 7-én 10 óráig mozgóurnát igényeltek, a megismételt szavazáson is a mozgóurnát kérők jegyzékére kerülnek fel, a megismételt szavazásra azonban új mozgóurna-kérelem is benyújtható.

Szavazni szintén reggel 6 és este 7 óra között lehet.

(Kiemelt kép: Pixabay)