„Zajlik
A lényeg

Védelmi vonalat építenek az ukránok a kurszki területen

22/08/2024 12:45

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az ukrán különleges erők által közzétett videófelvételen látni lehet, amint légicsapás ér több pontonhidat a Kurszki területen.

Az ukrán erők állítása szerint a Kurszki területi betörésük védelmének céljából amerikai fegyverekkel lerombolták a Szejm folyó felett emelt orosz pontonhidakat – számol be róla a hvg.hu.

Az ukrán különleges erők által közzétett videófelvételen látni lehet, amint légicsapás ér több pontonhidat a Kurszki területen, ahol orosz jelentések szerint Ukrajna korábban legkevesebb három hidat már lerombolt. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy a kijevi erők Kurszki területi előrenyomulása során nagyobb területet foglaltak el, mint Moszkva idén Kelet-Ukrajnában.

Roman Kosztenko, az ukrán parlament védelmi bizottságának titkára kijelentette: Oroszország elsődleges célja továbbra is az, hogy az ukrán betörés ellenére elfoglalja egész Donyeck megyét, és nem vont ki erőket Pokrovszk közeléből. „Az ellenség valóban megkezdte egyes csapatok átirányítását. (…) A fő álláspontjuk azonban az, hogy nem vonnak ki csapatokat Pokrovszk irányából” – mondta.

Mikola Bjeljeszkov, a Stratégiai Kutatások Ukrán Nemzeti Intézete nevű kijevi agytröszt kutatója szerint a hidak és pontonok elleni ukrán támadások Kijev segítségére lesznek egy védelmi vonal kiépítésében a folyó mentén.

A közzétett videón látni lehet katonai teherautók, valamint különböző létesítmények – a kísérő szöveg szerint egy térségbeli lőszerraktár és elektronikai hadviselési komplexum – elleni dróntámadásokat is.