„Köszönjük
A lényeg

Végső nyugalomra helyezték Karsai Dánielt

27/10/2024 07:46

| Szerző: Klubrádió

Szombaton végső búcsút vettek Karsai Dániel alkotmányjogásztól, aki személyes küzdelmével az eutanázia kérdését a magyar közbeszéd középpontjába helyezte. Testvére, Karsai Péter közlése szerint végakaratának megfelelően szűk körben, Mike Oldfield zenéje mellett búcsúztatták szerettei.

 

Karsai Dániel 2022 augusztusában szembesült az ALS diagnózisával, amely után azonnal a betegek önrendelkezési jogáért kezdett küzdeni. Bár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szeptember elején elutasította fellebbezését az aktív eutanázia magyarországi engedélyezése ügyében, küzdelme nem volt hiábavaló: történelmi jelentőségű társadalmi párbeszédet indított el egy korábban tabuként kezelt témáról.

Állapota az utolsó hónapokban jelentősen romlott, márciusban tüdőgyulladással került kórházba, és május közepén már a kommunikáció is rendkívül nehezére esett. Ennek ellenére mindvégig kitartott célja mellett, hangsúlyozva: "Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk."

A 47 éves alkotmányjogász szeptember végén hunyt el.

Emlékére október 30-án a 6Szín Teátrumban tartanak megemlékezést az Egy tökéletes nap című előadást követően, ahol családtagjai, köztük nagybátyjai, Karsai György és Soke Kelemen István is tiszteletüket teszik majd előtte.

Karsai Dániel öröksége túlmutat személyes történetén: olyan társadalmi vitát kezdeményezett, amely még halála után is folytatódik, és amely sokak számára adott és ad erőt hasonló helyzetekben.