„Köszönjük
A lényeg

Veszélyes betolakodó érkezett a Balatonhoz Amerikából

20/10/2024 10:31

| Szerző: Klubrádió

A Városligeti-tóban jelent meg először, aztán a Dunában, és most már a Balatonban is a hazai rákfajokat tizedelő vörös mocsárrák. Tíz lába van, és veszélyes a csatornákra, valamint árvízvédelmi töltésekre is.

Már a Balaton-felvidéken is találtak vadon élő, veszélyes inváziós fajnak számító vörös mocsárrákot. Az országnak ezen a részén eddig nem találkoztak vele. Mint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közölte, működési területén felfedezett állat terjedésében nagy szerepe van az emberi felelőtlenségnek, tudatlanságának, hiszen számos természetes vízbe főleg a kevésbé jártas hobbi állattartóknak köszönhetően került be.

Az, hogy a Balatonban és annak vízrendszerében, illetve a Séd vízrendszerben is kimutatták a vörös mocsárrák jelenlétét, komoly aggodalomra ad okot. A vörös mocsárrák a hazai viszonyok között is igen jól érzi magát. Az eddigi hazai előfordulási helyein is gyors terjeszkedésbe kezdett. A mocsárrák egy igen agresszív faj, ahol felbukkan, ott a vízi élőlények fajösszetétele gyorsan megváltozik. Azonban nem csak ezzel, hanem az általa hordozott kórokozók által is megtizedeli az őshonos tízlábú rákfajaink állományait. Jelen esetben a Bakony és Balaton térségében elsősorban a folyami rákra és kecskerákra jelent nagy veszélyt. Kiváló aljzatfúró, ezért az árvízvédelmi töltések, a zárt és felszíni csatornahálózatok gyengítésével is képes károkat okozni.

 
Vörös mocsárrák 
Forrás: Wikipédia
 

 

Az Egyesült Államok déli területein, illetve a Mexikói-öböl édes- és brakkvizeiben őshonos vörös mocsárrák (Procambarus clarkii) első hazai példányát a főváros központjában található Városligeti-tóban fogták 2015-ben. Ezt követően a Duna főágában és számos mellékágában, valamint befolyójában találták meg stabil állományait. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően a vörös mocsárrák napjainkra hazánk számos termálvizű és urbanizált élőhelyének leggyakoribb idegenhonos tízlábú rákfajává vált. Innen kiindulva több természetes élőhelyen megjelent, terjed.