„Zajlik
A lényeg

Kamuvideót terjesztett a közmédia Trump merénylőjével kapcsolatban

15/07/2024 19:04

| Szerző: Klubrádió

Az M1 híradója bemondta: "Thomas Matthew Crooksról máris nyilvánosságra került egy videó is, amelyben fenyegetően azt mondja, gyűlöli a republikánusokat, gyűlöli Trumpot." Csakhogy a videón szereplő férfi nem Crooks, hanem egy troll, aki viccnek szánta a dolgot, de már megbánta.

 

„Fenyegető videót töltött fel magáról a merénylet előtt Donald Trump támadója” – ezzel a címmel jelent meg a hirado.hu-n egy cikk vasárnap este, miután helyi idő szerint szombat kora este rálőttek Donald Trumpra egy Pennsylvaniában tartott választási gyűlésen – írja a Lakmusz.

A kamuvideót készítő férfi képe és a hirado.hu által is bejátszott felvétel végigjárta a magyar kormánymédiát, a cikkeket azóta sem javították.

A közmédia is bejátszott egy rövid videórészletet egy fiatal férfiról, aki állításuk szerint Trump merénylője. A következő szöveg hangzik el: „Thomas Matthew Crooksról máris nyilvánosságra került egy videó is, amelyben fenyegetően azt mondja, gyűlöli a republikánusokat, gyűlöli Trumpot.”

Csakhogy a videón szereplő férfi nem Donald Trump merénylője, hanem egy Crooksra kicsit hasonlító férfi, aki poénnak szánta az X-re (Twitterre) magáról feltöltött videót, amely hamar virálissá vált. A férfi később arról posztolt, hogy rájött, hibát követett el. (Közösségimédia-oldala ma már nem publikus, a videó csupán archivált linkeknek köszönhetően látható – jegyzik meg a cikkben.) Az igazi elkövető fotója például itt látható, a CNN cikkében.

A merénylő, a helyszínen megölt Thomas Crooks egyébként republikánus szavazóként regisztrálta magát a választói névjegyzékbe, és az idei lett volna az első elnökválasztás, ahol szavazhatott volna.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)