„Klubrádió
A lényeg

Visszautasítja a hivatal, hogy 200 millióba került volna a tesztek megsemmisítése

24/11/2021 18:50

| Szerző: Klubrádió

A Jelen információja szerint csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le az állam 200 millió forintért. Csakhogy ezt álhírnek minősítette a Országos Kórházi Főigazgatóság, és baloldalt emlegetve azt írta: nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért semmisítették meg a lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-teszteket. Arról nem írtak, hogy mennyibe kerültek a tesztek, és a megsemmisítést sem tagadták tehát.

A Jelen azt írta, hogy az Országos Kórház Főigazgatóság különböző fajtájú, nagyjából 5 milliárdot érő PCR-tesztek megsemmisítésével bízta meg a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft.-t. A lap cikke szerint a megsemmisítésre 206 millió forintot költenek el.

Erre az Országos Kórházi Főigazgatóság akkor azt írta: részletesebb adatokat nem adhat ki. Szerda késő délután azonban mégis közleményben reagáltak a Telexnek. Azt írták, kicsit a kormány kommunikációját idézve:

„Álhírek terjednek a baloldali portálokon. Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően.”

A közlemény hozzáteszi, a beszerzett tesztek folyamatosan rendelhetők a kórházaknak. Azonban a gyorstesztek visszaszorították a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, így maradhatott a kórházellátó nyakán ekkora lejárt mennyiség. Márpedig – mint megjegyzik – a betegbiztonság miatt nem használható fel az ellátás során lejárt szavatosságú eszköz.